Melding op melding, maar toch worden verlaten auto’s in Riethoven niet weggehaald

‘Dit is geen parkeren meer, maar stallen’, zegt Erik van het tegenover gelegen heftruckbedrijf. Op een parkeerplaats tussen een bedrijventerrein en een sporthal staan twee auto’s al minstens een jaar geparkeerd. Er staat hoog onkruid achter en de auto’s zijn mosgroen aangeslagen. Meldingen leveren niets op, terwijl de politie en de gemeente Bergeijk naar elkaar wijzen. Volgens een woordvoerder heeft de gemeente ook geen regelgeving voor dit soort gevallen.

Een melding van de sporthal, een melding van het heftruckbedrijf, een melding door onze verslaggever en er zullen waarschijnlijk nog meer meldingen zijn geweest. Bij een bedrijventerrein valt veel parkeerplaatsbezetting te verwachten. Maar zeker met de sporthal erbij waar volleybalvereniging VC Riethoven traint en wedstrijden speelt, komt de parkeerplaats volgens de sporthaleigenaar nog weleens propvol te staan. ‘We komen in dit gebied parkeerplaatsen tekort en dan staan die auto’s daar altijd’, zegt een medewerker van het heftruckbedrijf erover.

De eigenaar

Uit contact van bewoners met de politie over deze auto’s is de informatie gekomen dat de eigenaar van de auto’s eerst in Riethoven woonde, maar ondertussen naar België is verhuisd. Hiermee wordt duidelijk dat de eigenaar er echt niet naar om kijkt.

Wanneer kan het worden weggehaald?

Metaalbewerkingsbedrijf INNO-TEC staat ook tegenover de parkeerplaats. De baas van INNO-TEC Walter van Grotel vergelijkt het met de ‘weesauto’s’ in Tilburg waar Brabants Dagblad een serie aan artikelen over heeft. Daar zeiden bewoners dat het wachten was tot iemand de auto’s beschadigt waardoor ze als ‘wrakken’ wel mogen worden weggehaald. Van Grotel: ‘Pas als iemand er benzine en een krant op gooit, de kabels knipt of ze voor het gemeentehuis weet te zetten, dan doen ze er wat aan.’

Geen regelgeving

De gemeente laat weten dat zij geen regelgeving over dit soort gevallen heeft. Op een openbare parkeerplaats mag je dus in principe oneindig lang parkeren, tenzij de verkeersveiligheid ondermijnd wordt. In dit geval is er niet echt sprake van onveiligheid, maar net als in Tilburg ervaren de bewoners wel hinder van de auto’s. Gemeente Tilburg heeft hier inmiddels wel regelgeving over. Daar is het probleem dat de parkeerservice ‘P1’ over een groot gebied verantwoordelijk is.

De gemeente Bergeijk zegt dat de auto’s aanpakken niet door de gemeente en handhaving gedaan kan worden, alleen de politie zou dit kunnen doen. Ook zou er vanuit de gemeente Bergeijk veel communicatie over zijn geweest met de politie en de klachten van de bewoners worden serieus genomen. Woordvoering van Politie Oost-Brabant laat tegelijkertijd weten dat dit een taak is van de gemeente en handhaving. Dus waar de oplossing vandaan moet komen is niet zeker.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Kritiek op voorstel tot onvruchtbaarheid van wolven

De Tweede Kamer heeft recent de mogelijkheid besproken om...

Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die...

Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na...