Dakloze wast zichzelf in wastafel van wc’s in MindLabs

TILBURG – Een dakloze heeft maandagmiddag voor enige opschudding gezorgd toen hij zich stond te wassen op de toiletten van de begane grond in MindLabs. Hoe dit kan gebeuren is volgens Jannus Verharen, pandbeheerder van MindLabs, duidelijk: “Het is een openbaar pand, je kunt ze er moeilijk uit houden.”

Wanneer je richting de toiletten loopt, komt de zweetlucht je al snel tegemoet. Mensen lopen de wc hokjes uit en knijpen hun neus dicht. De geur neemt de ruimte steeds meer over. Er staat een man met een ontbloot bovenlichaam zich te wassen met het water van de wastafel, terwijl er een boodschappentas vol met spullen zoals een kussen en een deken naast hem staat. Hij heeft een groene broek aan die ietwat kapot is, met afgetrapte bruine bergschoenen eronder. Naarmate hij doorgaat, wordt de vloer steeds natter, totdat hij uiteindelijk probeert om het water met wc-papier op te dweilen. Na afloop smeert hij zijn huid in met vaseline. “Sorry”, zegt hij een aantal keer. “Ik leef op de straat”, vertelt de man zachtjes in gebrekkig Engels terwijl hij glimlacht en oogcontact maakt. De man heeft ongeveer 10 minuten in de toiletten gestaan voordat hij werd weggestuurd.

Dit is niet de eerste keer dat onbevoegden het pand van MindLabs betreden. Zo liepen er een paar weken geleden zwervers naar binnen en begonnen dingen mee te nemen. Even je laptop op tafel laten liggen om een broodje te halen in de kantine zit er niet in, want er is een kans dat je spullen verdwenen zijn zodra je terug bent. Er zijn de laatste maanden meldingen gedaan van gestolen spullen, wat zou kunnen zorgen voor een onveilig gevoel onder studenten en medewerkers.

“Het gebeurt wel, maar het is sporadisch. In de wintermaanden gebeurt het vaker aangezien de zwervers het dan koud krijgen en naar binnen gaan” , vertelt Jannus Verharen. Momenteel loopt er ook geen beveiliging rond. “Bewakers zijn heel duur en die moeten betaald worden, als er maar weinig incidenten gebeuren dan is dat het niet waard.” Dat het niet volledig in Jannus’ handen ligt is wel duidelijk, aangezien een groot deel van MindLabs openbaar is en dus gesubsidieerd wordt door Gemeente Tilburg.

Gemeente Tilburg is om reactie gevraagd maar deze is nog niet gegeven.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Ongewenste passagier in je pakketje: het risico van exotische dieren in onze natuur

Stel je voor, je opent je pakketje uit het...

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...