CBS Voedingsrapport: Tieners eten ongezond, scoren gemiddeld 5.9

Met gemiddeld een 7.5 leven gepensioneerden het gezondst van alle leeftijdsgroepen in Nederland. Tieners bungelden onderaan de ladder; zij scoorden een 5,9. Dit bleek uit het onderzoek wat vandaag is gepubliceerd door het CBS.

Een bordje van het CBS-kantoor in Heerlen. Foto door CBS.

Zakken chips, blikjes frisdrank of Red Bull, frikandelbroodjes: Allemaal populaire voedselkeuzes van tieners en middelbare scholieren. Maar een ander ding wat ze gemeen hebben, is dat geen van deze producten op de schijf van vijf staan van het Nationaal Voedingscentrum.
En dat is jammer, want anders had deze leeftijdsgroep waarschijnlijk betere cijfers gehaald in het rapport wat het CBS vandaag heeft gepubliceerd. Nu staan ze op de laagste plek in de ranglijst.

De gemiddelde score per leeftijdsgroep over hoe gezond Nederlanders eten en drinken. Bron CBS

“Wat we zien is dat zeker tieners relatief veel energie van producten buiten de schijf van vijf halen, zoals snacks en suikerhoudende dranken. Die eten ook te weinig fruit en halen ook niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid brood, noten, vis en zuivel”, aldus Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het nationaal voedingscentrum tijdens een interview op NPO Radio 1.
“Als kinderen naar de basisschool gaan hebben ouders minder zicht op wat ze eten, krijgen kinderen meer autonomie en zien we dat de fysieke verleiding tot ongezond voedsel en hun sociale omgeving een steeds grotere rol speelt in wat ze eten. Zeker bij middelbare scholieren die het er slechtst van afkomen, zie je dat echt die sociale norm, dus wat je klasgenoten eten en drinken, dat dat een grote rol speelt en dat ze in de pauzes naar de supermarkt gaan. Wat ze daar dan halen zijn toch wel vaak suikerhoudende dranken en snacks.”

Trek het breder
Deze eetgewoonten lijken in het plaatje te passen van het toegenomen percentage jongeren wie overgewicht zijn. In een rapport uit 2023 bleek 14,6% van de tieners te zwaar te zijn, waarvan er 2,5% door het CBS worden bestempeld als obees. De leeftijdsgroep boven hen, mensen van 18- tot 25- jaar oud, stonden er nog slechter voor: een kwart van die leeftijdsgroep is te zwaar.

Sinds 1981 is het percentage van mensen met obesitas verdrievoudigd.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...
00:13:33