Werkplaatsen worden steeds populairder in kringloopwinkels

Steeds meer kringloopwinkels zetten werkplaatsen op waar beschadigde spullen een tweede leven krijgen. In 2023 hebben 71 winkels deze duurzame stap gezet; een stijging van 49 winkels ten opzichte van 2022, zo meldde het ANP dinsdag. Communicatiemedewerker Roel Beumer van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) verwacht dat deze trend stand zal houden.

Werkplaatsen worden populairder omdat er daar op een duurzame manier met producten om wordt gegaan. Beschadigde spullen hoeven niet langer gelijk de prullenbak in. “De kern van kringloopwinkels is om de levensduur van producten te verlengen,” aldus Beumer. “Hergebruik is daarbij de makkelijkste en snelste weg, maar soms zijn er ook beschadigde spullen. Via de werkplaatsen kunnen deze spullen gerepareerd worden en alsnog in de winkel komen. Het is een trend geworden in de kringloopwereld en dat zal zeker zo blijven.”

Kennisbijeenkomsten

Om het gebruik van werkplaatsen aan te moedigen organiseert de BKN kennisbijeenkomsten om eigenaars te informeren over de toegevoegde waarde ervan. “De keuze ligt natuurlijk bij de eigenaars zelf, maar wij juichen het gebruik van werkplaatsen wel toe,” zo zegt Beumer. “We doen dit door succesvolle ervaringen van kringloopwinkels te delen met andere eigenaars.” Zij kunnen hieruit inspiratie opdoen en zelf een werkplaats opzetten.”

Hard nodig

Eén van de kringloopwinkels in Nederland die gebruikmaakt van een werkplaats is kringloopcentrum Stillema in Vaassen. Het belang van een werkplaats is volgens Wim Hagen, teamleider bij Stilema, erg groot: “Hergebruik van goederen is erg belangrijk voor onze winkels. Daarom hebben we de werkplaats hard nodig. We kijken goederen na op schade en vervolgens repareren we ze, zodat ze terug de winkel in kunnen. Als ze niet te repareren zijn, scheiden we die goederen en gaan ze naar de geschikte afvalstroming.”

Kansen bieden

De werknemers in de werkplaatsen zijn vaak mensen die door hun achtergrond moeilijk aan werk kunnen komen, zoals asielzoekers of mensen met een verslavingsverleden. Volgens Hagen is het erg belangrijk dat deze mensen kunnen werken. “Het is belangrijk om mensen kansen te bieden om terug te keren in de maatschappij. We geven ze het gevoel dat ze er toe doen en ze kunnen kwaliteiten van zichzelf ontdekken die waardevol zijn.” Ook Beumer ziet het positief in dat deze mensen in de werkplaatsen actief zijn. “Mensen die wat meer langs de kant van de maatschappij staan krijgen een kans in de kringloopwinkels. We hopen dat dit een trend blijft. Hoe meer werkplaatsen, hoe meer werkgelegenheid.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Elektrische walvishaai komt niet naar Nederland

Een dierentuin in China is betrapt op het hebben...

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...