Boekhandel Goirle concurreert met online reuzen door handgeschreven aanbevelingen: “Mensen missen het persoonlijk advies”

Het aantal online boekenwinkels is in de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit betekent meer concurrentie voor fysieke boekenwinkels, waarvan het aantal vrijwel gelijk is gebleven. Boekhandel Buitelaar in Goirle onderscheidt zich door middel van handgeschreven aanbevelingen. “Mensen pakken andere boeken dan normaal”, aldus eigenaar Michel Buitelaar.

‘In geen tijden meer zo’n zwoel en zinderend (en sexy!) zomerboek gelezen’, luidt het begin van de recensie van Delila op het boek ‘De bewaring’ van Yael van der Wouden. De boekenbandjes met aanbevelingen die door medewerkers van de boekhandel geschreven worden, helpen om klanten terug te laten komen naar de winkel, in plaats van het boek simpelweg op internet op te zoeken. Volgens de medewerkster werken de boekenbandjes zo goed omdat klanten online het persoonlijke advies missen. “Ik heb een paar vaste klanten voor kinderboeken die alleen mijn boeken willen kopen, omdat ze mijn aanraders heel erg waarderen.”

Delila Dönmez (24) met haar meest populaire persoonlijk geschreven aanbeveling. Foto: Anne van Bijnen

De concurrentiedruk vanuit grote online platformen is voelbaar voor fysieke winkels als Boekhandel Buitelaar. “Onze grootste concurrent is Bol”, meldt Delila Dönmez, medewerker van de boekhandel. “Als klanten iets hier niet kunnen vinden, zeggen ze weleens: ‘Oh, dan kijk ik wel op Bol.com.’ Maar wij hebben zelf een website waar je precies hetzelfde kunt vinden.” Dit maakt het voor de boekhandel des te belangrijker om de toegevoegde waarde van persoonlijk advies en een lokale touch te blijven benadrukken.

Recensies geven boeken een nieuwe kans

De 24-jarige Delila werkt al acht jaar bij de boekhandel en schrijft sinds het begin haar persoonlijke aanbevelingen op de boeken die ze gelezen heeft. “Door die boekbandjes willen we de een beetje minder geliefde boeken wat meer in het zonnetje zetten. Het is voor mij ook een manier om mijn eigen smaak in de winkel wat meer naar voren te laten komen.” De reacties van klanten zijn in de afgelopen jaren erg positief gebleven. “Soms willen mensen dat ik een boek inpak met mijn bandje er bijvoorbeeld nog omheen, omdat ze het zo leuk vinden.” Ook eigenaar Michel Buitelaar merkt het verschil in de winkel. “We merken dat mensen hierdoor in de winkel andere boeken pakken dan dat ze normaal doen.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_4829-edited-scaled.jpeg
Aanbevelingen van Delila en haar collega Harm liggen verspreid over de winkel. Foto: Anne van Bijnen

“Als ik een boek echt goed vind en als ik ook weet dat ik het kan verkopen, dan doe ik er een bandje omheen.” Zelf leest de Tilburgse in een goede week tot wel drie boeken, dus boeken die tegenvallen of meer in het straatje van een collega vallen, laat ze lopen. “Zo hebben we collega Harm, die leest veel filosofieboeken. Er zijn ook genoeg mensen die bijvoorbeeld voor een filosofisch boek alleen bij hem willen zijn.” De manier waarop ze de bandjes schrijft is in de loop der tijd wel veranderd. “Eerst maakte ik altijd super uitgebreide recensies”, vertelt ze. “Daar ben ik mee gestopt, want mensen lezen gewoon niet zo’n lap tekst. Nu maak ik ze kortbondig en krachtig, wat ik waardeerde moet meteen naar voren komen.”

Een schot in de roos’

Er is één aanbeveling die Delila nog altijd is bijgebleven. “Een lieve klant van mij, die is intussen helaas overleden, was op zoek naar een plaatjesboek. Hij was al aan het kijken bij de bloemenboeken en de kinderboeken.” Nadat ze vroeg voor wie het boek was, wist ze meteen welk boek ze moest aanraden. “Hij vertelde me dat het voor zijn vrouw was, die was dementerend. Hij zocht naar een boek waar ze doorheen kon bladeren.” Delila heeft uiteindelijk de pop-up editie van De Kleine Prins meegegeven. “Dat was blijkbaar echt een schot in de roos.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Steeds meer spullen naar de kringloop, maar de hoeveelheid afval neemt ook toe

Kringloopwinkels merken dat er sinds vorig jaar veel meer...

Russische ambassade ontkent betrokkenheid bij bomdreiging op ambassades

Den Haag - Oekraïense ambassades in, onder andere, Albanië,...

Tabaksreductie naar 5%: Waarom de Kankeragenda mogelijk te hoog mikt

De Nederlandse Kankeragenda is ambitieus: door drastische maatregelen te...
00:13:33