Ophef award Dolfinarium; waarom stilte bij andere prijswinnende dierentuinen?

Het Dolfinarium in Harderwijk ontvangt kritiek van dierenrechtenactivisten na het winnen van een Michelinster. Michelin reikt niet alleen prijzen uit naar de beste eetgelegenheden, maar ook naar uitjes die de moeite waard zijn. Dierenrechtenactivisten van PETA en Animal Rights vinden dat uitjes niet leuk kunnen zijn met dieren in gevangenschap. Hoe kan het dan dat het rond dierenparken Wildlands Emmen (één Michelinster) en Burgers’ Zoo (twee Michelinsterren) stil blijft in de media?

“Wij zien het Dolfinarium niet als dierentuin,” zegt Erwin Vermeulen, woordvoerder van Animal Rights.Het Dolfinarium is een circus. Het zaagsel is vervangen door water en de dieren moeten daar kunstjes op doen,” legt Vermeulen uit. Het is sinds 2015 in Nederland verboden om wilde dieren in circussen te gebruiken. Onderzoekers zien dat het dierenwelzijn hiervan achteruit gaat. De dierenrechtenactivist is stellig: “Dit geeft voor ons aan dat het Dolfinarium geen bestaansrecht heeft.”

‘Dieren beroofd van betekenisvol leven’
Dit wil niet zeggen dat dierenrechtenorganisatie Animal Rights andere dierentuinen goedkeurt. “Wij zijn als dierenrechtenorganisatie tegen het opsluiten van dieren in welke vorm dan ook”, zegt hij. Een aantal voorbeelden die Vermeulen geeft zijn educatie, fokprogramma’s en dus ook entertainment. “Een leuk uitje moet niet alleen diervriendelijk zijn, maar helemaal zonder het gebruik van dieren. Of je nou gaat paardrijden, stierenvechten of naar de dierentuin,” somt Vermeulen op. “Daar doen dieren aan mee die daar niet voor gekozen hebben.” Mimi Bekhechi, woordvoerder van dierenbelangenorganisatie PETA, vult aan: “Bezoekers kunnen elk moment weer vertrekken. Dieren hebben een levenslange gevangenisstraf en zijn zo beroofd van een betekenisvol leven.”

Burgers’ Zoo denkt daar anders over, een woordvoerder vertelt:  “Wij bouwen leefomgevingen heel getrouw na, de dieren leven zo veel mogelijk vrij en kunnen zelf voedsel zoeken. Bij ons kun je dieren ervaren zoals ze in de natuur zijn.” Op het statement van Vermeulen en Bekhechi dat dieren niet opgesloten mogen worden, zegt de woordvoerder: “Dan zou je ook geen huisdieren mogen houden. We zijn een democratisch land en we mogen verschillende meningen hebben. Daar hebben we respect voor.”

‘Michelin maakt geen ethische keuzes’
Volgens Vermeulen kijkt Michelin vaker weg als het om dierenwelzijn gaat. “Michelin is natuurlijk bekend van de restaurants,” stelt Vermeulen. “Daarin maken ze ook geen bewuste keuzes als het om dierenlevens gaat. Kangaroevlees, foie gras, kaviaar van onbekende herkomst: het kan allemaal. Wij verwachten geen ethische keuzes van Michelin, maar die zouden ze wel moeten maken.” Mimi Bekhechi van PETA is eensgezind: “De Michelingids zou kwaliteit moeten belonen, niet uitbuiting. Veel bedrijven zijn al gestopt met het promoten van locaties die intelligente dieren opsluiten voor menselijke entertainment. Wij van PETA vragen Michelin om dit voorbeeld te volgen.” Michelin en het Dolfinarium hebben niet gereageerd op de voorgelegde vragen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...