Patholoog Frank van de Goot over Liam Payne zijn val: ‘Dit kan je niet weten’

Een schok voor de muziekindustrie en de fans die woensdagnacht (plaatselijke tijd) te horen kregen dat de voormalige One Direction-zanger, Liam Payne (31), is overleden. Nog geen dag later kwamen de eerste officiële details binnen van het autopsierapport. Fans waren verbaasd door de snelheid van het uitkomen van de eerste autopsieresultaten. Volgens een patholoog zijn niet alle gegevens even kloppend.

Payne werd dood aangetroffen bij het CasaSur Palermo-hotel in Buenos Aires na een val van de derde verdieping. De commentsectie op sociale media ontplofte toen zo’n 24 uur later de eerste resultaten van zijn verwondingen naar buiten kwamen.

Frank van de Goot, patholoog bij het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau, vertelt dat het vooral aan Nederland ligt dat autopsieresultaten zolang duren. “In Nederland mag over de autopsie 90 dagen worden gedaan, als je überhaupt tot de gelukkige hoort die onderzocht wordt. In Nederland zou Liam Payne nooit onderzocht zijn.”

Volgens Van de Goot wordt er bij zaken in Nederland, waar al duidelijk is wat er is gebeurd, geen verder onderzoek meer gedaan. Van de Goot vertelt dat vergeleken met Nederland er beter onderzoek wordt gedaan in landen zoals Argentinië, waardoor de autopsie zo snel naar buiten is gekomen.

EPA/CLEMENS BILAN

De autopsieresultaten van Payne

Uit de eerste details blijkt dat lijkschouwers 25 verwondingen hebben gevonden. Het gaat daarbij om dodelijk hoofdletsel, met in- en uitwendige bloedingen. Vanwege de positie waarin zijn lichaam werd gevonden en de verwondingen van de val wordt aangenomen dat Payne geen “reflexhouding” heeft aangenomen om zichzelf te beschermen tegen zijn val, melden media als Cosmopolitan en NU.nl.

Volgens Van de Goot kan de media nooit weten of hij zichzelf heeft proberen op te vangen, terwijl de media iets anders vertelt. “Dit kan je niet weten, voordat je in de gaten hebt dat je aan het vallen bent, lig je al beneden,” legt Van de Goot uit. “Liam had geen tekens van afweer, daar wordt nu de conclusie aan verbonden dat hij het vrijwillig heeft gedaan.” Van de Goot vertelt dat de valtijd te kort is om een relevante afweerreactie te maken, zeker als Payne onder invloed zou zijn geweest.

De oorzaak van de val

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat Payne van zo’n 13 meter naar beneden viel, is niet bekend. Er gaan geruchten dat de zanger al langere tijd last had van depressies, alcohol- en drugsproblemen en de haatreacties op sociale media. Eerder die avond werd het noodnummer 911 gebeld door een werknemer uit het hotel. Hij maakte zorgen om een man die onder invloed zijn kamer aan het verwoesten was. Of dit om de muzikant ging is niet bevestigd.

“Naar wat ik weet vanuit de media, was Liam onder invloed en is vervolgens over de balkonrand gevallen. Dan kan het zijn dat hij per ongeluk over de rand is gegaan. Het enige wat ik wil weten is: Welke drugs en hoeveel drugs en promille alcohol had hij in zijn lichaam?” aldus Van de Goot.

EPA/PAUL BUCK

Payne was in Argentinië voor onder meer het concert van zijn oude bandgenoot: Niall Horan. Vlak voor zijn dood heeft hij Niall backstage gezien om hem te supporten. Niall heeft tot zover nog niets laten horen. De andere ex-bandleden van One Direction: Harry Styles, Louis Tomlinson en Zayn Malik, hebben laten weten dat ze er kapot van zijn hun ‘broer’ op deze manier te zijn kwijtgeraakt.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Recensie: Zusters zonder liefde; een indringende blik op vrouwelijk misbruik in de kerk

Mannelijk misbruik in de kerk wordt de afgelopen jaren...

Bewegend geld ophalen voor het goede doel: “Ik stink nu maar ben wel gelukkig”

Maastricht – Geld ophalen voor het goede doel door...

Waarom Waalwijk geen vuurwerkverbod invoert

Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal wel...

Populariteit alcoholvrij bier onder druk door belasting

Alcoholvrij bier wint razendsnel terrein in Nederland, en dat...