FC Den Bosch weet koppositie te behouden in verhit duel met staking

De winst van de periodetitel waren ze vrijdagavond nog niet vergeten in Stadion De Vliert. Voorafgaand aan de wedstrijd FC Den Bosch – Vitesse sprak de stadionspeaker van “Een geweldig feest’’. In een ‘bomvol’ stadion startte Jack van Raamsdonk het feestje op de middenstip met het clublied van de koploper.  Verder werd de trainer van de kersverse periodekampioen ook toegejuicht, David Nascimento werd namelijk uitgeroepen tot beste trainer van de eerste periode en kon het KKD schild in ontvangst nemen.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor ‘clubicoon’ Johan Neeskens, op alle velden in het betaald voetbal herdacht. Johan Neeskens kwam 6 Oktober 2024 te overlijden.

Daarnaast waren op uitnodiging van FC Den Bosch 157 veteranen en hun familieleden aanwezig bij de wedstrijd. Voor de wedstrijd was er ook een mars vanwege de 80-jarige bevrijding van Den Bosch. 19 tot 24 Oktober wordt deze bevrijding herdacht

Kansen aan beide kanten
De mannen uit Arnhem starten sterk tegen de kersverse periodekampioen, Miliano Jonathans weet in de 5eminuut het eerste schot van de wedstrijd te lossen alleen stuitte hij op de keeper. De eerste kans van FC Den Bosch is meteen heel gevaarlijk, na een goede voorzet van Bryan Burgering weet keeper Tom Bramel de kopbal van Denzel Gravenberch net over de lat te tikken. De eerste twintig minuten ging het gelijk op in Den Bosch.

De ‘Geel-Zwarte’ miste een enorme kans. Na een goede actie van Theodosis Macheras was hij te gehaast waardoor de bal boven het doel van Mees Bakker belandde. Vitesse trainer John van den Brom oogde gefrustreerd, halverwege de eerste helft gaf Vitesse het initiatief uit handen. De ‘Moerasdraken’ kregen corner op corner maar konden deze niet verzilveren.

In de 40e minuut opent scheidsrechter Sander van der Eijk de rekening na een forse overtreding van Thijs van Leeuwen, de middenvelder van FC Den Bosch kreeg hiervoor een gele kaart.

Gejuich resulteert in staking
Vlak voor rust scoort Miliano Jonathans de openingstreffer voor Vitesse. De uitblinker van de eerste helft opende de score met een mooi schot van buiten de 16. Dit was alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen. De ‘harde kern’ van FC Den Bosch weet zich niet rustig te houden en gooide bekers op het veld, dit resulteerde in een staking. Er ontstond een gespannen sfeer in De Vliert, de aanhang van Vitesse begon het publiek van de thuisploeg uit te dagen. Door de stadionspeaker klonken de woorden “Denk aan je club alsjeblieft”. De situatie escaleerde, supporters van de thuisploeg kwamen het veld op en bekogelde het uit-vak met spullen.

De hervatting
Na meer dan drie kwartier stil te hebben stilgelegen werdt de wedstrijd vanaf de 44e minuut hervat. Voor het fluitsignaal kon de stadionspeaker zich niet laten: “Je moet je schamen, ga achter ‘oe’ club staan op de manier zoals het hoort’’.  Na 120 seconden te hebben gevoetbald was het alweer rust. De wedstrijd werd al snel vervolgd na een korte drinkpauze.

Aan het begin van de tweede helft was Fc Den Bosch de bovenliggende partij. Het publiek ging achter de thuisploeg staan en dwongen wat kansen af.  Na een uur te hebben gespeeld viel de gelijkmaker binnen. Vanuit de kluts komt de bal voor de voeten van Denzel Gravenberch, de spits van Den Bosch mocht vrijuit schieten vanaf de vijf meter.

Op jacht naar de voorsprong
De periodekampioen had de smaak te pakken en ging op zoek naar de voorsprong. Er vond een fysieke strijd plaats in De Vliert, Mikulas Bakala ontving de tweede gele kaart voor FC Den Bosch. De ploeg uit Brabant bleef aandringen en kreeg kans na kans. In de 76e minuut weten ze zichzelf te belonen, na een prachtig combinatiespel schoof Niek de Groot zijn eerste van het seizoen binnen. Vitesse probeerde meteen met een antwoord te komen, maar een geweldige redding van Bakker voorkwam dit.

Een knotsgek slot
Toch duurde het feest van Den Bosch niet lang, weer was daar namelijk Miliano Jonathans. In de 81e minuut krulde de 20-jarige aanvaller op wonderschone wijze zijn tweede van de avond binnen. Nog geen minuut later had FC Den Bosch alweer een antwoord., Mikulas Bakala schoot vanaf de 16 richting het doel van Tom Bramel. Bakala zijn schot werd van baan veranderd door een verdediger van Vitesse waardoor de keeper geen schijn van kans had, 3-2. De beslissing valt in de blessuretijd. Na een snelle counter stuitte Hicham Acheffay op de keeper van Vitesse, de keeper wist de bal niet te klemmen en Rein van Hedel was hier als de kippen bij. De 4-2 valt en van Hedel maakt zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

In een lange Brabantse nacht luidt het fluitsignaal, FC Den Bosch gaat door waar ze waren gebleven en behoudt de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie.