De laatste tijd is er veel aandacht voor de toenemende rol van vrijwilligers in steden. Ze worden steeds belangrijker voor het draaiend houden van lokale gemeenschappen, maar dit roept de vraag op: hoe belangrijk zijn de mensen die via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) werken voor steden zoals Eindhoven?
De Wet sociale werkvoorziening is in 1997 ingevoerd om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Deze wet zorgt ervoor dat zij ondersteuning en werk krijgen, ook als ze niet kunnen meedoen op de reguliere arbeidsmarkt. Via sociale werkplaatsen kunnen deze medewerkers bijdragen aan de samenleving en zich verder ontwikkelen, waardoor ze een waardevolle plek in de gemeenschap kunnen vinden.
Maatschappelijke betekenis
Voor steden als Eindhoven is de Wsw van groot belang. Niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook voor de gemeenschap. Het biedt niet alleen werk, maar versterkt ook de sociale cohesie en vermindert de druk op de bijstand.
Stef Visser, directeur ‘Werken en Leren’ bij Ergon sinds november 2023, benadrukt het belang van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) voor steden als Eindhoven en de cruciale rol die de medewerkers spelen. Hij legt uit dat de mensen die via de Wsw werken een stille maar onmisbare bijdrage aan de stad leveren. “Ze zorgen ervoor dat essentiële taken, zoals het onderhoud van onze wijken en parken, op rolletjes lopen. Zonder hen zouden veel van deze werkzaamheden simpelweg stilvallen.”
Cohesie
Daarnaast wijst Visser op het sociale belang dat ontstaat uit de wet. “Werk via de Wsw biedt niet alleen een inkomen, maar zorgt er ook voor dat mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. Dit versterkt de sociale cohesie in onze stad, omdat iedereen de kans krijgt om mee te doen.’’
Ten slotte onderstreept Visser dat, ondanks de veranderende arbeidsmarkt, de waarde van de Wsw overeind blijft. “Deze wet helpt mensen niet alleen aan een baan, maar ook aan zelfvertrouwen en een plek in de maatschappij. Dat is iets wat we nooit mogen onderschatten.’’