Uit onderzoek van de Spaanse Jaumi I-Universiteit blijkt dat koken op gas slechter is voor de gezondheid, dan eerder gedacht werd. Nederlanders die op gas koken leven gemiddeld 2,6 jaar korter dan mensen die elektrisch koken. Ondanks dat het stroomnet in Nederland overvol is, is het dus beter dat alle Nederlandse huishoudens overstappen op inductie. Maar: is dit wel mogelijk op het huidige stroomnet?
Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelt ons meteen gerust. “We gaan allemaal elektrisch kunnen koken. Dit gaat alleen wel eventjes duren. Mijn verwachting is, dat we in 2040 allemaal volledig elektrisch koken.” De elektrische kookplaat is niet alleen de boosdoener van de overbelasting, legt Olof uit. “Het is gewoon in zijn totaliteit de krapte op het stroomnet door verduurzaming. Het gevolg hiervan is lange wachttijden in de bouw, vooral voor woonwijken.”
Hoe kan dat, die overbelasting?
Olof legt uit dat het aan het hardnekkige patroon van ons als Nederlanders ligt. “Mensen komen uit hun werk thuis, leggen de auto aan de lader, zetten de warmtepomp aan om het huis te verwarmen en gaan vervolgens elektrisch koken. Dit gebeurt allemaal tegelijk, zeker omdat Nederlanders vroeg eten in vergelijking met andere landen. Het stroomnet kan deze avondpiek niet aan. Wat al een deel van de oplossing zou kunnen zijn volgens Olof, is de auto na het eten aan de lader leggen, in plaats van ervoor.
Gras is groener bij de buren
In onze buurlanden gaat het beter. Nederland is een land dat is gaan draaien op gas, omdat we zelf gas konden winnen in Groningen. Dit is vergeleken met andere landen atypisch. Alles wat wij konden doen op aardgas, deden we op aardgas. Landen zoals Frankrijk en Duitsland die zelf minder aardgas hadden, zijn al veel eerder gaan zoeken naar alternatieven en daarom zijn ze daar verder. “Het stroomnet is daar gewoon wat steviger, maar ook daar kampen ze met krapte.”
“Mensen staan niet om inductie te springen”
Trivire is een woningcorporatie die duurzame woningen bouwt en daarnaast passen ze ook hun bestaande woningen aan. Vanessa van Groenenberg woordvoerder van Trivire, vertelt dat ze de huizen volledig van het gas afhalen op het gebied van verwarmen van het huis en het koken. Het gasfornuis wordt ingeruild voor een inductieplaat en de verwarming gaat eruit en het huis wordt aangesloten op het warmtenet.
“Mensen zijn niet altijd blij met de aanpassing van de inductieplaat. Vooral oude mensen hebben hier moeite mee. Ze zijn bang voor extra kosten en moeten ‘opnieuw’ leren koken. Om de overgang te verzachten regelen wij een nieuwe pannenset en bieden we workshops aan om te leren koken op inductie. Daarnaast kunnen we verzekeren, elektrisch koken is nooit duurder dan gas. Je kunt je oude pannen testen of ze inductieproof zijn door er een magneetje onder te houden. Blijft deze plakken, dan is je pan geschikt.”