Vanaf deze week verwacht de ANWB meer files op de Nederlandse wegen door de ingang van de wintertijd. Met de klok die afgelopen weekend een uur is teruggezet, valt de ochtend- en avondspits nu grotendeels in het donker. Volgens een woordvoerder van de ANWB veroorzaakt dit extra drukte op de wegen, voornamelijk omdat automobilisten vaker remmen in het donker, wat zorgt voor onrustige verkeerssituaties en meer files. “Vooral de eerste dagen is het erg wennen voor mensen.”
“Doordat het nu eerder donker is, zijn bestuurders onwennig in de eerste dagen na de tijdswissel. De verandering zorgt ervoor dat mensen voorzichtiger rijden en vaker remmen,” aldus de ANWB-woordvoerder. Door deze rijstijl kunnen files ontstaan die zich snel over langere afstanden verspreiden, wat vooral in de eerste dagen na de overgang naar wintertijd merkbaar is.
Meer ongelukken door wintertijd?
“Het is altijd een beetje moeilijk om ongelukken te wijten aan de verandering in tijd. In het donker, met veel remmen, gebeuren er wel meer ongelukken. Het verkeer is onrustiger. Hierdoor kan een kleine, korte onoplettendheid al zorgen voor een ongeluk. We hebben hier geen exacte cijfers van, dus die koppeling maken we zelf.”
Wilde dieren ook in gevaar
Voor de wilde dieren is de ingang van de wintertijd ook vervelend. “Het verzetten van de klok in het voor- en najaar heeft altijd effect op het wild en ook het aantal aanrijdingen,” laat Karen Bruursema, van stichting wildaanrijdingen Nederland, weten. “De dieren zijn een ritme gewend wat betreft het verkeer en plots is de spits een uur later of vroeger. Na een paar weken heeft het wild dit nieuwe ritme wel door en nemen de aanrijdingen meestal weer af.”
Stichting wildaanrijdingen Nederland adviseert automobilisten om op de N-wegen wat minder hard te gaan rijden. Zo heeft het wild wat tijd om te anticiperen op het verkeer. Ook is de remweg van de auto korter en kun je eventueel wild in de berm zien staan.
Hoelang de vele files aanhouden valt mee: “Alleen de eerste week, daarna zijn mensen er wel aan gewend,” stelt de ANWB.