Venlo het grote voorbeeld van gamification

Op het Kennisevent Esports, Gaming & Gamification sprak de gemeente Venlo over de succesvolle toepassing van gamification in hun gemeente. Door het toevoegen van spelelementen in iets wat normaliter geen spel is, worden doelgroepen bereikt die zij voorheen niet konden bereiken. ‘’Met gamification hebben wij kinderen weer meer buiten laten spelen, terwijl ze het scherm gewoon meenemen’’.

Vertegenwoordigers van verschillende gemeenten en organisaties zoals Ajax waren aanwezig om zichzelf te laten informeren over gamification. Een voorbeeld van gamification, wat gebruikt wordt om de gebruiker te motiveren om te leren, is de bekende talen-app Duolingo. Deze app laat je door middel van levels en beloningen een taal naar keuze leren. Waar vroeger games alleen werden gezien als tijdverdrijf en vermaak, worden de mogelijkheden die ze kunnen bieden steeds meer omarmt. Hieruit is de term Gamification ontstaan, het toevoegen van spelelementen aan een niet-spelomgeving. Verschillende vertegenwoordigers van gemeenten in Nederland kwamen naar Purmerend om hierover geïnformeerd te worden. Een van deze sprekers was Tijn Wabeke, sportconsulent en werkzaam bij de Gemeente Venlo. Hij creëerde het spel ‘’Power-Out’’ om kinderen meer naar buiten te krijgen.

Power-Out, game on!

Power-Out is een spel dat kinderen motiveert om het beeldscherm thuis in te ruilen voor een speels avontuur buiten. Door verschillende puzzels op te lossen en buiten gadgets te maken gaan ze op ontdekking in de wijken van Venlo. ‘’Hiervoor hebben we van alles geprobeerd om de kinderen te bereiken zoals sportdagen en andere evenementen. Nadat we in gesprek zijn gegaan met de kinderen zelf, vertelden ze dat ze graag buiten willen gamen. Het beste van twee werelden, daar zijn we mee aan de slag gegaan en zo is Power-Out ontstaan’’, vertelt Tijn Wabeke. De Gemeente Venlo bereikte hiermee een belangrijk doel: het bereiken van kinderen die eerder niet veel buiten kwamen. Volgens Tijn is er een grote groep kinderen die de traditionele oplossingen zoals sportdagen echt niet interessant vindt. Met het toepassen van gamification wordt deze doelgroep wel bereikt, doen ze wat ze leuk vinden en komen ze ook nog buiten. Twee vliegen in één klap. Deze waarneming werd gedeeld door Tijn op het Kennisevent, wat leidde tot veel interesse bij de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeenten.

Gamification breder inzetbaar

Dat de dag indruk heeft gemaakt blijkt door de reacties van de aanwezige vertegenwoordigers, vertelt Tijn. “Interesse en vragen van andere gemeenten zijn al binnen gekomen.” Ik denk dat we op een andere manier moeten gaan kijken als het aankomt op het benaderen van doelgroepen. We moeten meer spelen naar de interesses van mens en kind en met ze in gesprek gaan. Zo zou gamification ook ingezet kunnen worden op andere doelgroepen en bij onderwerpen zoals historie, cultuur en laaggeletterdheid.’’ Het negatieve stigma op gaming verdwijnt langzaam met de nieuwe generatie die ook weer ouders worden en hier meer over weten, vervolgt hij. Soms moet er een open gesprek gehouden worden met de ouders waardoor ze games en gamification kunnen bekijken vanuit een ander perspectief. ‘’Er zijn al meetings en gesprekken gepland om te kijken wat gamification in de toekomst kan bieden’’.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

OM heeft te weinig bewijs in Dordtse zware mishandeling

Dordrecht – Het OM veroordeelt Kay van D. tot...

Geen PSV fans mee naar Amsterdam: “Wij zijn geen criminelen”

Afgelopen wedstrijd tegen PEC Zwolle waren er opnieuw antisemitische...

Een avond vol klassieke muziek met Halloween: “De magie van Halloween was te voelen”

Gisteravond was het Brabants Orchestra Bloody Halloween, een avond...

Verbouwing van Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis oorzaak voor een flinke daling op ziekenhuizen ranglijst

De accountantsorganisatie BDO publiceert elk jaar een benchmark om...