In een recent onderzoek presenteert het RIVM dat in 2050, 64% van Nederland overgewicht zou hebben. “Het is een ontwikkeling die zorg baart, overgewicht brengt allerlei andere klachten met zich mee”, zegt Rik van Druten, woordvoerder van zorgverzekeraar CZ.
“Als mensen ongezonder leven, doen ze een groot beroep op zorg. Dat moeten we met zijn allen betalen, dan gaat de zorgverzekeringspremie omhoog”, zegt Van Druten, “Preventie kan die premiestijging beperken.” Daarom ondersteunen zorgverzekeraars preventie. Om en gezondere leefstijl te promoten stelt CZ bijvoorbeeld de eis dat mensen een leefstijlprogramma volgen als ze afslankmiddelen zoals Ozempic gebruiken. Wanneer ze hun leefstijl niet aanpassen, “zitten de kilo’s er zo weer aan”.
Spagaat als zorgverzekeraar
“Je zit als zorgverzekeraar wel in een spagaat”, zegt Van Druten, “Preventie voorkomt toekomstige zorgkosten, maar hoe ver moet je als zorgverzekeraar daarin gaan?” De rol van zorgverzekeraars is het organiseren van vooral curatieve zorg voor hun verzekerden: gericht op het genezen van ziektes, niet de preventie. “Het is beter om het te voorkomen, maar in welke mate is het de rol van de zorgverzekeraar”, vraagt Van Druten zich af, “Uit allerlei onderzoek blijkt dat opleidingsniveau en werk heel belangrijk zijn voor gezondheid, maar als zorgverzekeraar gaan we natuurlijk niet over onderwijs en arbeidsmarkt.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Gezond leven is ook een maatschappelijke kwestie, zegt de CZ-woordvoerder. “Als er op het gebied van onderwijs en werk ander beleid moet komen, is dat een politiek besluit”. De zorgverzekeraar kan niet aangeven hoeveel geld zorg voor mensen met overgewicht CZ kost, laat staan wat het exacte verband is tussen de hogere premies en meer mensen met overgewicht. “Wij zien alleen de declaraties van onze verzekerden. Bij een afslankmiddel of een maagverkleining is dat verband natuurlijk duidelijk, maar bij allerlei andere door overgewicht veroorzaakte klachten kan je dat verband niet uit de declaratie afleiden”.