Nieuwe SPAR city biedt uitkomst voor studenten: ‘Het heeft alles wat een studentenwinkel moet zijn’

De SPAR city aan het Burgemeester Stekelenburgplein is nog geen maand geopend, maar studenten weten de gemakswinkel inmiddels al goed te vinden. Het is op loopafstand van Mindlabs, ze verkopen er ‘lekker warme en verse’ frikandelbroodjes en er is zelfs de optie voor een ‘fatsoenlijke maaltijd’. ,,Alles wat we doen, is afgestemd op de studenten, medewerkers en omwonenden van de Spoorzone”, benadrukt franchisenemer Altan Altiok.

Of ik een paar vragen mag stellen aan Altan Altiok, franchisenemer van de recent geopende SPAR city aan het Burgmeester Stekelenburgplein? ,,Het is nu spitsuur. Na twee uur zou dat kunnen, want we willen alle klanten zo goed mogelijk helpen”, legt vrouwlief Çiğdem Altiok vriendelijk uit. De opening van de winkel liep meerdere keren vertraging op, omdat de SPAR geen gewone ondernemer wilde  – volgens een woordvoerder is het ‘topsport’, iets heel anders dan het runnen van een buurtwinkel in een dorp.

De winkel richt zich namelijk op mensen die van en naar het station gaan, evenals op bezoekers van de Spoorzone. Deze locatie, met de bibliotheek Lochal en MindLabs waar diverse opleidingen zijn ondergebracht, trekt immers veel studenten aan. Wat betekent de komst van deze – om het dan maar topsportlocatie te noemen – voor hen?  

Loopafstand
Het is 12.00 uur wanneer voornamelijk studenten om de haverklap binnenstromen. Onder hen bevindt zich ook Fedor Ritmeijer, die Journalistiek studeert in MindLabs en eerder deze week voor het eerst de SPAR city bezocht. ,,Ik hoorde van een klasgenoot dat deze winkel nieuw is”, zegt hij daarover. Voor Loek de Berdt, die dezelfde opleiding volgt, is het zijn allereerste kennismaking met de winkel. Door – zoals hij ze noemt – ‘redactieleden’ werd het balletje geopperd om mee te gaan.

Het is op loopafstand, dat staat buiten kijf: vanuit Mindlabs is het slechts 250 meter lopen. Voor grotere supermarkten zoals de Plus en Albert Heijn XL moeten studenten drie keer zo ver lopen, wat voor zowel Ritmeijer als De Berdt reden is om voortaan de voorkeur te geven aan de SPAR city. ,,Nu ben ik niet meer dan een halfuur kwijt om een lunch te halen. Dat is ideaal, zeker als ik het druk heb”, geeft De Berdt als argument.

Altiok merkt op dat steeds meer studenten dezelfde keuze maken. ,,Ik zie er steeds meer. Ik denk dat zij zo’n 70 procent van onze klandizie vormen”, schat hij in.

Studentenwinkel
Aan de overkant van de nieuwe gemakswinkel, in de Stationspassage om precies te zijn, bevindt zich al jaren een andere: de Albert Heijn to go. Zien studenten de SPAR city dan niet simpelweg als een nieuwtje?

Ritmeijer, die een ‘lekker warm en vers’ frikandelbroodje in de koffiehoek nuttigt, vindt het fijn dat die mogelijkheid er is, in tegenstelling tot bij de AH to go. ,,Het is alleen wel heel erg krap”, plaatst hij als kanttekening. ,,Voor de prijs van een vers frikandelbroodje bij de AH to go, heb ik hier drie bollen”, beweert De Berdt, terwijl hij de zak met daarin onder andere een Mediterrane bol in zijn handen houdt. ,,En als ik een fatsoenlijke maaltijd wil, is die optie er ook”, voegt hij eraan toe. ,,Het heeft alles wat een studentenwinkel moet zijn”, concludeert De Berdt.

Bovendien blijkt uit een enquête, gehouden door studenten Journalistiek, dat medestudenten de kantine But First Coffee in MindLabs te duur vinden. Michel Goebbels, manager bedrijfsvoering Fontys Journalistiek, gaf verder aan dat ‘men zelfs zou kunnen stellen dat de kwaliteit slecht is, erg slecht’, waarbij hij verwees naar het beperkte assortiment.

De toekomst
,,Ik krijg vaak te horen dat klanten onze producten duurder verwachtten. We bieden dagelijks versgemaakte producten aan tegen een eerlijke prijs”, aldus Altiok. Deze versproducten zijn het ‘hart van het bedrijf’ en worden bereid onder het rode plafond in de FoodClub: van belegde broodjes tot tosti’s, maar ook salades en zelfs pizza’s, pasta’s en wokgerechten.

De franchisenemer pakt een ‘maaltijdwaardig’ belegd broodje erbij, waarvan hij het verzekert na een aantal uur niet meer te verkopen om versheidsredenen. De broodafdeling – aan de andere kant van de winkel – ziet er door de volle bakken al opnieuw geordend uit, want toen De Berdt daar in het spitsuur poseerde, maakte Çiğdem zich zorgen dat de bijna lege bakken er op zouden staan – wat ergens ook een goed teken is.

,,Ik geloof niet meer in traditionele supermarkten. Versheid en gemak zijn de toekomst. Alles wat we doen, is afgestemd op de studenten, medewerkers en omwonenden van de Spoorzone”, benadrukt Altiok. ,,De winkel is niet alleen van mij, maar juist van deze mensen. We zijn van plan iets voor hen terug te doen. Een studentendeal behoort tot de mogelijkheden, waarbij zij een flinke korting krijgen wanneer ze kunnen aantonen dat ze student zijn”, deelt hij tenslotte mee.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Beatrix College voorbereid op online bedreigingen

Deze week zijn er talloze online bedreigingen geweest op...

De Nachtzuster: het podium voor jonge kunstenaars van Tilburg

De kunstgemeenschap in Tilburg is de afgelopen jaren enorm...

Winterparadijs in Tilburg geopend!

Vanaf deze week staat op de Heuvel weer het...

Geen Black Friday maar ‘Green Friday’ bij de Dille & Kamille

Bij de Dille & Kamille is het deze vrijdag...