Tweede Kamer schrapt budget, gesprekken over aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord meteen stopgezet.

Volgens de zorgpartijen zijn de ingestemde bezuiniging op 12 december zonder overleg doorgevoerd. Dit schendt eerdere afspraken. Daarom zetten zij voor nu hun deelname aan de gesprekken over het aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord stop. Aanvankelijk waren de bezuinigingen voor het onderwijs, maar die zijn teruggedraaid. Om dit te compenseren is het budget voor bij- en nascholing in de zorg geschrapt. Woordvoerder van het NFU vertelt: “Dat er nu toch een besluit tot bezuiniging is genomen, doet afbreuk aan het vertrouwen in de minister en het kabinet” 

Wantrouwen groeit 

“Er is zonder overleg met zorgpartijen aanzienlijk bezuinigd op de bij- en nascholing in de zorg. Dit gaat om ruim 300 miljoen euro per jaar. Dat staat haaks op de afspraken binnen het IZA,” aldus een woordvoerder van het Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De zorgorganisaties benadrukken dat het was afgesproken om de groeiende personeelstekorten aan te pakken, maar dat dit juist nu niet gebeurt. Ze vertrouwen er niet op samen een aanvullend zorg- en welzijnsakkoord te bereiken voor 2027 en 2028.

Wat houdt het Integraal Zorgakkoord in?

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een uitwerking van het algemene zorgakkoord. Het IZA werd in 2022 gepresenteerd om de zorg toekomstbestendig, toegankelijk en betaalbaar te houden. Hiervoor zijn afspraken gemaakt tussen het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) en een groot aantal partijen in de zorg. Ondertekenaars van het IZA zijn onder meer overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg 

Leren om te blijven zorgen Bij- en nascholing zijn vormen van opleidingen die kennis en vaardigheden te vergoten of up-to-date te houden. Dit is belangrijk bij beroepen waar ontwikkelingen snel gaan zoals de zorg, onderwijs of technologie. Bijscholing richt zich op het leren van nieuwe kennis en vaardigheden die op opleidingen nog niet aanbod zijn gekomen. Nascholing richt zich op het opfrissen en verdiepen van bestaande kennis om werk goed te blijven doen. Vooral in sectoren zoals de zorg waar innovaties en nieuwe inzichten constant veranderen hoe het werk wordt uitgevoerd.

“We hebben verpleegkundigen enorm hard nodig, en die moeten steeds meer gespecialiseerd werk verrichten. Nu wordt er gekort op hun opleidingscapaciteiten, en dat is zorgwekkend.” aldus een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. 

Gevolgen  

“De zorg staat voor gigantische uitdagingen, met oplopende arbeidsmarkttekorten en toenemende zorgvraag. Een extra bezuiniging van 300 miljoen is onverantwoord en onacceptabel”, Legt het Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NVZ) uit. Zij hebben een brief heeft geschreven naar premier Schoof en Agema minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de zorginstellingen NVZ, NFU, FMS, en ZKN. 

De zorginstellingen waarschuwen dat de bezuinigingen ernstige gevolgen zullen hebben. Het schrappen van dit budget maakt het opleiden van nieuw zorgpersoneel nog moeilijker met als gevolg nog langere wachttijden en hogere werkdruk.

Hun doel 

De brief maakt hun eis duidelijk. De partijen vragen het kabinet om deze bezuiniging te herzien. Ze benadrukken hoe belangrijk het is om duidelijkheid te hebben over de uitvoering en gevolgen van deze maatregelen. Ook stellen ze alternatieve besparingen voor, zoals hogere accijnzen op ongezonde producten of maatregelen tegen vervuilende sectoren.

Hoewel de gesprekken over het aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord zijn stopgezet, blijven de genoemde partijen werken aan het Integraal Zorgakkoord. Ze blijven zich inzetten voor de transitie naar passende zorg.”Zo krijgen patiënten zorg die zoveel mogelijk op hen is toegesneden.”


Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht