De landelijke staking van apothekers gaat een nieuwe ronde in. Op donderdag 9 en vrijdag 10 januari gaan duizenden medewerkers van apotheken uit heel Nederland opnieuw staken. Ondanks maanden van acties en protesten zijn er nog steeds geen afspraken gemaakt over hogere lonen en lagere werkdruk. Daarom gaat het personeel door met actievoeren. Bijna tweeduizend openbare apotheken zullen twee dagen gesloten blijven.
Sinds september wordt in de apotheekbranche actie gevoerd, maar vakbonden en werkgevers zijn nog geen stap verder gekomen. Werkgevers bieden slechts een loonsverhoging van 2%, wat FNV en CNV nog niet genoeg vinden. Zij eisen een verhoging van 6% met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024, plus een eindejaarsuitkering van 2%. In 2025 moet het loon eveneens met een soortgelijk percentage stijgen. Daarnaast willen de bonden ook dat de apothekers worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen voor een werkdag.
In december verbood de rechter een staking van apotheekmedewerkers vlak voor kerst, die drie dagen zou duren. Volgens de bonden heeft dit verbod de vastberadenheid onder het personeel juist vergroot. ‘De actiebereidheid is groter dan ooit,’ aldus Ralph Smeets van het FNV en Albert Spieseke van het CNV. De rechter onderstreepte in zijn uitspraak het belang van apotheekmedewerkers voor de volksgezondheid.
Spoedzorg blijft tijdens de staking gegarandeerd. Patiënten kunnen in noodgevallen medicijnen blijven krijgen, al moeten zij mogelijk uitwijken naar een andere apotheek. De acties vormen volgens de bonden geen risico voor de gezondheid van patiënten.
Lees hier meer: