Op de eerste maandag van april maakten vier docenten van verschillende universiteiten en hogescholen kans op de titel Docent van het Jaar. “Ze legt moeilijke onderwerpen goed uit”, vertelt minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens de jury. Dit gaat over de winnaar Miriam Blaauboer van de TU Delft. “Ze ziet ons als studenten echt, waardoor ze een goede docent is”, vertelt een van haar studenten.
“Het is belangrijk dat een docent de studenten ziet en erkent”, vertelt Mylou Miché, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Niet alleen Miché vindt dit belangrijk; minister Bruins kan zich hier ook in vinden. Zo vertelt hij tijdens het podiumgesprek: “Het is belangrijk dat docenten gepassioneerd zijn, maar ook dat studenten persoonlijk gezien worden”. Studenten van de winnares Blaauboer vinden dat zij dit doet. “Miriam probeert iedereens naam te leren. Als je een vraag in de les hebt, spreekt ze je aan met naam”. Een andere student vertelt: “Ze maakt tijd voor iedereen, zonder dat het gehaast voelt.”
Blaauboer geeft les in kwantummechanica, een lastig onderwerp. Wat zij vooral probeert te doen, is de stof in stapjes uitleggen. “Het heeft langer nodig, het duurt wel meerdere jaren. Herhalen en er steeds op een andere manier mee om gaan”, vertelt Blaauboer. Zelf vindt ze het onderwerp ook niet makkelijk. “Bij het voorbereiden moet ik er zelf steeds weer over nadenken. Dat helpt om het goed uit te leggen, denk ik. Als je het zelf ook niet makkelijk vindt, zie je ook eerder dat het lastig wordt en dat ik daar misschien extra aandacht aan moet geven tijdens de les.” Blaauboer probeert dus ook echt aandacht voor haar studenten te hebben.
Voor het winnen van de verkiezing heeft Blaauboer de eretitel, een beeld, een erezetel in het bestuur van ComensiusNetwerk en de onderwijsbeurs van 25.000 euro ontvangen. ComensiusNetwerk organiseert samen met ISO de verkiezingen. ISO is de grootste studentenorganisatie van Nederland en ComensiusNetwerk verenigt docenten in het vervolgonderwijs die bezig zijn met onderwijsinnovatie. Blaauboer heeft al een plan voor het geld. Ze is niet alleen docent, maar ook opleidingsdirecteur van een interdisciplinaire masteropleiding op de TU Delft. Interdisciplinair betekent dat studenten van verschillende bacheloropleidingen kunnen instromen bij de masteropleiding, legt Blaauboer uit. Ze wil met het geld zorgen dat er specifiek studiemateriaal voor de interdisciplinaire masteropleiding wordt ontwikkeld.