Vanaf volgende maand maakt een nieuwe Europese wet digitale toegankelijkheid verplicht. Dit betekent voor ziekenhuizen dat zij hard aan de bak moeten. De wet gaat namelijk niet alleen over websites, maar ook over de aanmeldzuilen in een ziekenhuis. In het ETZ in Tilburg kunnen rolstoelgebruikers nu nog maar bij één zuil terecht.
Van de 12 aanmeldzuilen op de verschillende locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is er op dit moment één rolstoeltoegankelijk. Aanmeldzuilen zijn meestal afgesteld op minimaal 1,80 meter hoogte. Dat is te hoog voor mensen in een rolstoel, die juist veel in het ziekenhuis te vinden zijn. Twee van de drie locaties van het ETZ bieden op dit moment voor hen geen alternatief.
Ondertiteling
Daarnaast is de website van het ziekenhuis op dit moment niet volledig toegankelijk voor mensen met minder zichtbare beperkingen, zoals slechthorendheid. Meerdere video’s op de website van het ETZ hebben geen vaste ondertiteling. Deze wordt nu automatisch gegenereerd, waardoor het aan leestekens en zorgvuldigheid ontbreekt. Voor slechthorende mensen is het belangrijk dat ondertiteling duidelijk en leesbaar is.
Nieuwe website
Sinds een paar jaar is er al wel veel verbeterd: in 2022 onderzochten toegankelijkheidsexpert Cardan en softwarebedrijf Proud Nerds de websites van 80 ziekenhuizen in Nederland. Hiervan bleek geen een volledig toegankelijk te zijn. Het ETZ nam dit onderzoek serieus en heeft zijn website vernieuwd. Afbeeldingen hebben nu alternatieve teksten en iedere pagina heeft een taalinstelling in de broncode; zo kan de informatie worden voorgelezen aan iemand die blind of slechtziend is.
Tim Engelen, woordvoerder van het ziekenhuis, is zich ervan bewust dat nog niet alles op orde is: ,,Nog steeds zijn er pagina’s en afbeeldingen die niet toegankelijk zijn; deze komen vaak nog van onze oude website. Hier wordt hard aan gewerkt. Bij het updaten van de website houden we altijd rekening met toegankelijkheid.’’
Of er concreet iets wordt gedaan aan de hoge aanmeldzuilen in het ziekenhuis, wil hij niet zeggen. Engelen: ,,Als de nieuwe wetgeving ons verplicht om hieraan te werken, dan gaan we dat uiteraard doen.’’
Toegankelijkheidswet
De Europese Toegankelijkheidswet geldt vanaf 28 juni voor bijna alle Nederlandse websites, apps en digitale automaten. Deze moeten binnen vijf jaar toegankelijk worden gemaakt voor mensen met zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen. Voor ziekenhuizen betreft dit hun website en de online omgeving waarin cliënten afspraken maken en medische gegevens terugvinden. Daarnaast moeten alle aanmeldzuilen voor iedereen toegankelijk zijn.
Handhaving
Ziekenhuizen worden niet direct afgestraft, weet Marijn van der Laan, commercieel directeur bij het Tilburgse bedrijf Cardan. Het bedrijf maakt uitgebreide adviesrapporten over de digitale toegankelijkheid van organisaties zoals DigiD en de Belastingdienst. Van der Laan: ,,De nieuwe wet kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Zoals het er nu naar uitziet, moet het ETZ een speciale verklaring in elkaar zetten. Hierin zegt het ziekenhuis bijvoorbeeld dat zijn video’s beter ondertiteld moeten worden en hoe het dit aan wil pakken. Ieder halfjaar moet deze verklaring worden geüpdatet.’’ In eerste instantie worden alleen de verklaringen gecontroleerd; het ontbreekt toezichthouders nu nog aan de nodige expertise om alles grondig te checken.
Een nieuwe wet hoeft dus niet te betekenen dat ziekenhuizen direct voor iedereen met een beperking toegankelijk moeten zijn. In 2019 ging een soortgelijke wet al in voor websites en -apps die vallen onder de overheid. Vijf jaar later was 49 procent hiervan volledig digitaal toegankelijk. Omdat de nieuwe wet nu niet alleen voor websites geldt, maar ook voor automaten, komt er meer bij kijken.
Van der Laan snapt dat dit voor ziekenhuizen niet het leukste klusje is: ,,Het liefste sturen ziekenhuizen hun budget naar het bieden van zorg, niet per se naar de digitale omgeving. Tegelijk is het digitaal toegankelijk maken van je website ook een vorm van zorgverlening.’’