Beveiliging in ziekenhuis Adrz in Goes is matig

28 september ging het in het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam flink mis. Een man ging een opleidingsgebouw van het ziekenhuis binnen, waar hij een arts-docent van het EMC neerschoot. Dit gebeurde vlak nadat de man al twee andere slachtoffers had gemaakt in een woning nabij het EMC. In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (Adrz) in Goes is niet veel beveiliging aanwezig. Voor de beveiliger die het ziekenhuis alleen moet bewaken, geeft dat een onveilig gevoel. “In mijn eentje zou ik niet sterk staan tegenover zo’n schutter.”

Als je als bezoeker het Adrz in Goes binnenloopt, lijkt het op het eerste oog of er geen beveiliging aanwezig is in het ziekenhuis. Wanneer je een stukje verder loopt, vind je achter de receptie in een kantoortje een beveiliger, de enige in ziekenhuis. De beveiliger werkt in het Adrz namens beveiligingsbedrijf DeltaSafe Security. Hij vindt het jammer dat hij niet samen met andere beveiligers in het ziekenhuis staat. “Het schietincident dat in het EMC heeft plaatsgevonden kan overal gebeuren, ook in het Adrz. Ik sta hier alleen als beveiliger. Ik heb geen wapen of iets tijdens mijn werk. Als er iemand met kwade bedoelingen hier komt, kan ik daar eigenlijk weinig tegen doen.”

Net zoals veel andere sectoren heeft ook de beveiliging te maken met personeelstekort, zo blijkt uit een rapport van de Nederlandse Veiligheidsbranche. De beveiliger bij het Adrz denkt dat de reden dat hij alleen staat in het ziekenhuis ook te maken heeft met een geldkwestie vanuit het ziekenhuis. “Ik weet eigenlijk niet precies of we naar aanleiding van het incident meer beveiliging krijgen. Het Adrz werkt samen met het EMC, dus het zou kunnen dat het aanscherpen van de beveiliging gaande is, maar dit gaat langs mij heen. Ik hoor er weinig van. Ik hoop het in ieder geval wel.”

Volgens de beveiliger zijn er in het Adrz al meerdere ongewenste situaties voorgekomen. “We hebben hier een tijd gehad dat er wekelijks agressieve mensen het ziekenhuis in kwamen. Dat gebeurde vooral ’s nachts.” Als de aanwezige beveiliger dan de politie alarmeerde, duurde het soms wel 30 tot 45 minuten voordat zij er waren, zo vertelt hij. “De politie in Goes is ’s nachts ook met weinig man. Je staat dan dus helemaal alleen tegenover zo een agressief persoon en je weet niet wat diegene van plan is. Je voelt je dan niet veilig. De laatste tijd gaat het gelukkig goed hier.”

Ilona Wielemaker, woordvoerder van Adrz, kan weinig verdere informatie geven over de beveiliging in het ziekenhuis. “Op dit moment hebben we in het ziekenhuis nog niks gehoord over verandering wat betreft de beveiliging naar aanleiding van het incident in Rotterdam. Ik denk dat het hier voorlopig blijft zoals het is.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...