FC Barcelona lijkt weer een toptalent afgeleverd te hebben. Afgelopen weekend maakte de 17-jarige Marc Guiu zijn debuut in het eerste elftal. De spits wist al na 20 seconden het winnende doelpunt te scoren. Het is niet de eerste keer dat de jeugdopleiding talenten aflevert. De ‘Barcelonaschool’ lijkt zijn vruchten dus af te werpen.
In de voorbereiding van het seizoen werd Guiu voor het eerst opgeroepen voor het eerste elftal van FC Barcelona. Daarvoor speelde hij bij de jeugdopleiding van de club genaamd: ‘La Masía’, de jeugdopleiding waar menig wereldster is opgeleid. Onder andere Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi hebben daar hun eerste stappen gezet in de voetballerij.
‘La Masía’, dat boerderij betekent in het Spaans, is de naam die doorgaans wordt gebruikt om de jeugdopleiding van FC Barcelona te benoemen. In 1979 werd deze boerderij gebruikt om jonge voetballers te huisvesten die buiten Barcelona kwamen. In 2011 verhuisde de campus dan wel naar Cuitat Esportiva Joan Gamper, maar de naam ‘La Masía’ bleef bestaan.
Kwaliteit over kwantiteit
FC Barcelona levert veel jeugdspelers af, maar niet de meeste. De club staat op de negende plek met 59 spelers die opgeleid zijn bij de club en nu actief zijn in Europa. Op plek één en twee staan Ajax met 85 spelers en Benfica met 73. Toch valt het op dat de gepromoveerde jeugdspelers van Barcelona vaak goed presteren. Zo debuteerde eerder dit jaar de 15-jarige Lamine Yamal die een indrukwekkende indruk achterliet.
Dat een speler zo jong uitstekende prestaties levert bij een wereldclub is zeer uitzonderlijk. Clubs zoals Ajax en Benfica leveren uiteraard ook sterspelers, maar die breken later pas door. Zoals de bron hieronder laat zien valt het op dat FC Barcelona de jongste spelers levert.
Succes ‘La Masia’
Maar hoe kan het dat bij FC Barcelona veel jongere spelers doorbreken dan bij Ajax of Benfica. Barcelona investeert flink in ‘La Masía’. Zo is er een jeugdcomplex gebouwd dat maar liefst 77,5 miljoen euro heeft gekost. Om maar even een vergelijking te maken: het complex van Ajax koste 36 miljoen en dat van Benfica 15 miljoen. Op het Catalaanse complex zijn er verschillende faciliteiten te vinden om de jeugdspelers te ondersteunen in hun voetbalcarrière. Dan hebben we het onder andere over 9 voetbalvelden, 2 behandelruimtes, fitnessruimtes en zelfs een persruimte. De jonge voetballers worden dus al van begin af aan serieus genomen.
Een andere mogelijke reden voor de successen van de jeugdopleiding is de ‘spelfilosofie’. Zoals Pep Segura, voormalig technisch directeur van FC Barcelona, zei: ‘’Het gaat over het creëren van één filosofie, één mentaliteit, van de onderkant van de club tot de top.’’ Er zit zelfs een Nederlandse hand in de filosofie. Johan Cruijff heeft grote invloed gehad op de manier van voetballen vandaag de dag. Hij bracht het ‘totaalvoetbal’, waarbij het vooral gaat om het vloeiend bewegen in formatie en het snel kunnen wisselen van positie. Gemengd met het typisch Spaanse ‘tiki taka’ spel, zorgt deze spelfilosofie voor een sterke basis voor de jeugdspelers.
‘La Masía’ is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de beste jeugdopleidingen in de wereld, waarvan de vruchten tot de dag van vandaag nog geplukt worden. Vanavond staat de club voor een nieuwe uitdaging in de Champions Leaguewedstrijd tegen Sjachtar Donetsk krijgen de talenten uit de kraamkamer van FC Barcelona opnieuw de kans om te schitteren op het internationale podium.