Studenten moeten een biertje minder drinken omdat ze volgend jaar pensioen gaan opbouwen

Door de nieuwe pensioenwet moeten jongeren vanaf achttien jaar al beginnen met pensioen opbouwen. Vanaf de loonstrook van januari 2024 moet er wettelijk een percentage worden afgedragen aan het pensioenfonds. Maar weten de jongeren wel dat dit gaat gebeuren? En zitten ze hier wel op te wachten?

Het was voor een werkgever al verplicht om een pensioenregeling te hebben voor werkenden boven 21 jaar, maar vanaf begin volgend jaar dus ook voor jongeren vanaf 18. Vaak wordt deze pensioenregeling geregeld via een collectief fonds. Dit wordt afgesproken in de CAO, maar je zou het ook zelf aanvullend kunnen regelen. Dit betekent voor de horeca bijvoorbeeld dat de werknemer 8,4% van zijn of haar salaris afdraagt aan hun pensioen. De werkgever maakt precies hetzelfde bedrag over. Met deze bedragen wordt er pensioen voor de werknemer opgebouwd.

Ver van mijn (verzorgings)bed show

“Pensioen blijft een ondergeschoven kindje. Zeker voor mensen onder de 45”, aldus Dave Smits. Dave is al minimaal tien jaar bezig met financieel advies geven over pensioenen. Veel jongeren zijn op deze leeftijd nog helemaal niet bezig met het opbouwen van pensioen, zeker de jongeren van nu. Dave merkt dat jongeren van deze tijd werken naar wat ze nodig hebben om hun vrije tijd optimaal te benutten. Wel blijft het belangrijk dat er ook aan de oude dag gedacht wordt. “Hoe ouder je wordt, hoe meer geld je nodig hebt. Als je nauwelijks pensioen hebt opgebouwd is dat een gevaar om langer te leven. Wij spreken van lang leven risico.”

Pensioenduidelijkheid

De overheid is ook druk bezig met het opzetten van een campagne. Het onderwerp blijft belangrijk om te bespreken, zeker voor later. Er komen spotjes op de televisie, radio en online. De overheid wil een duidelijke boodschap uitstralen met deze campagne: ‘De regels voor pensioen gaan veranderen, omdat we willen dat iedereen ook in de toekomst pensioen kan krijgen.’ De overheid wil deze campagne in 2024 ook laten richten op jongeren om bij hen meer duidelijkheid te krijgen. Dit liet woordvoerder Coen Gelinck weten in een schriftelijke reactie. Wel blijft deze campagne nog vrij onzichtbaar. 

Communicatie 

Veel jongeren weten dus niet dat deze wet ingaat, maar in alle sectoren moeten ze geld gaan afstaan voor hun pensioen, ook in sectoren waar dat nu nog niet het geval is. Jongeren die in de horeca werken, moeten bijvoorbeeld hun pensioen opbouwen bij het Pensioenfonds Horeca & Catering. Woordvoerder van het fonds, Melchior Hovestadt weet dat veel mensen nog niet weten dat ze pensioen moeten gaan opbouwen, al is hij hier niet verantwoordelijk voor. “Het is een wettelijke wijziging die per januari 2024 in gaat. Wij voeren die uit.” Maar het pensioenfonds zegt wel mee te helpen in de communicatie. “De werkgevers die al in ons systeem staan hebben allemaal een email gekregen met de boodschap: licht je personeel in.” 

Zelf regelen is altijd beter

Dave Smits, financieel adviseur, heeft een andere mening over het opbouwen van pensioen: “De kans dat jongeren van baan verwisselen is heel groot. Zit je dan bij een fonds loop je pensioenbreuk op, dus kun je het beter zelf regelen. Het gevaar hiervan is dat jongeren het dan niet doen.” Dat moet vanaf 2024 wel, pensioen opbouwen is dan wettelijk verplicht. Als pensioen dan collectief geregeld wordt, is dat makkelijker voor de jongeren en hoeven ze er zelf niet aan te denken, denkt Dave. Jongeren zijn volgens Smits niet veel bezig met de toekomst en hebben dus ook geen interesse in hun pensioen, terwijl het wel belangrijk is dat je daar goed over nadenkt. Dave zegt daarover: “Bij een collectieve pot ben je later erg afhankelijk van anderen. Regel je het zelf, dan hoef je alleen maar op jezelf te vertrouwen.” De keuze qua opbouwen blijft altijd aan de persoon zelf. 

Dan maar een biertje minder

Melchior Hovestadt, Pensioenfonds Horeca & Catering, spreekt van een gezamenlijke pijn bij het fonds en een voordeel dat je al langer je pensioen opbouwt. Impact op je inkomen zal het afdragen van pensioen niet veel hebben. “Mensen van 18 jaar zitten nog in het minimumloon, het zal dus gaan om centenwerk. Daardoor valt de impact op je nettosalaris mee. Ik denk zelf dat de gemiddelde student zegt, dan drink ik een biertje minder en heb ik wel wat geregeld voor later.” Dan heb je voor later geld opgebouwd om ook nog een biertje te kunnen drinken. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...