Gameverfilmingen populairder: “We gaan absoluut meer zien van dit soort films”

Publicatiedatum:

De populariteit van gameverfilmingen blijft volgens meerdere streamingsdiensten stijgen. Met hitseries zoals The Last of Us en The Witcher, trekken ze miljoenen kijkers. Ook de verfilming van het populaire videospel ‘Five Nights At Freddy’s’ valt goed in de smaak. In het tweede weekend nadat de film in première ging, slaagde de film erin om met 217 miljoen dollar de meest winstgevende horrorfilm van het jaar te worden. Volgens Pim van den Berg, journalist voor de Filmkrant, zijn verfilmingen van videogames zeker een blijvertje.  

“We gaan absoluut meer zien van dit soort films”, zegt Van den Berg. Mede dankzij het verhaal, dat voor het publiek al enigszins bekend is, hoeft een filmstudio niets nieuws te bedenken. Wat een stuk minder riskant is als investering. Van den Berg zegt hierover: “Ik denk dat het daardoor niet heel erg leuke of goede films gaan zijn, maar dat het zeker wel aanslaat.”

Videogames worden al sinds de jaren 80 gespeeld en sinds die tijd zijn er ook gameverfilmingen gemaakt. Het nadeel was dat het vaak goedkoop ogende films waren die bij het publiek niet gerespecteerd werden. “Als je kijkt naar wat ‘The Super Mario Bros. Movie’ aan opbrengsten heeft opgehaald, dan kan je nu wel spreken van dat gameverfilmingen er gewoon bij horen”, zegt van den Berg.

Populariteit

Het succes kan ook gekoppeld worden met de achterban van de videospellen. “De mensen die met games zijn opgegroeid, maken zelf nu ook beslissingen in de kunstwereld”, vertelt Van den Berg. De makers van de films zijn eigenlijk de fans die jarenlang de videospellen hebben gespeeld. Ze hebben nu de macht en invloed om spelverfilmingen te maken.

Fans zijn het niet altijd eens met de verfilming van hun favoriete spel. Heel veel fans zullen een film verdedigen als het brede publiek of critici ze niet heel leuk vinden. Van den Berg zegt: “Er zijn scenario’s waarbij zelfgenoemde hardcore fans een film helemaal niet leuk vinden, die alsnog populair wordt.” Om als voorbeeld de eerdergenoemde Mario film te nemen. Fans waren niet blij dat een personage zoals Princess Peach, die normaal gesproken gered moet worden in de games, de Mario broers moest redden.

Liefhebbers van de Five Nights At Freddy’s franchise wisten al jaren dat er een film ging komen. “Ik wil het zeker gaan kijken, gewoon uit nieuwsgierigheid, omdat ik vroeger de spellen veel gespeeld heb en de verhaallijn erin volgde.” De film Five Nights At Freddy’s draait sinds 26 oktober in de bioscopen.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...