Sint maakt in Amersfoort geen onderscheid tussen arm en rijk dankzij ‘stichting Sinterklaas Kapoentje’.

Stichting Sinterklaas Kapoentje is een initiatief van Chantal van Doorn. Zij zet zich met haar stichting al jaren in om gezinnen in ‘verborgen’ armoede tijdens de Sinterklaastijd te helpen. De stichting helpt ieder jaar rond de 200-250 kinderen.

Gooi óók wat in mijn schoentje  

Ruim 10 jaar geleden begon van Doorn met haar idee: “De stichting Sinterklaas Kapoentje wil alle kinderen in de basisschoolleeftijd de mogelijkheid geven om pakjesavond mee te vieren. Dit ongeacht de financiële situatie van de ouders. De stichting vindt dat elk kind een cadeautje verdiend op 5 december.” Ze focussen zich op gezinnen met kinderen tussen de 4-12 jaar. Broers en zussen jonger dan 4 of ouder dan 12 krijgen ook een cadeau. Van Doorn heeft ieder jaar genoeg donaties om alle aanmeldingen van een fijne pakjesavond te voorzien, een bewonderenswaardig resultaat.  

Hulp uit verschillende hoeken  

Alle gezinnen die zijn aangemeld krijgen op 5 december een jutten zak met cadeautjes en snoepgoed aan de deur. De stichting zorgt ervoor dat de wensen van verlanglijstjes altijd worden vervuld en dat het cadeau nieuw is. De cadeaus worden bekostigd van de donaties. Het snoepgoed krijgt ‘Sinterklaas Kapoentje’ van supermarkten: “Bijvoorbeeld 200 chocoladeletters van de Albert Heijn en chocolademelk van de Jumbo”, vertelt van Doorn. Niet alleen met donaties wordt de stichting geholpen, jongeren van MBO Amersfoort helpen al jaren mee als inpak-, logistiek-, en bezorgpieten.  

‘Verborgen’ armoed 

Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden, maar van Doorns voorkeur ligt ergens anders. “Wij controleren geen bankrekeningen om de privacy te waarborgen. Daarom hebben wij liever dat wij worden doorverwezen naar gezinnen via bijvoorbeeld, de gemeente, de leraren op school of de kerk.” ‘Sinterklaas Kapoentje’ is op zoek naar ‘verborgen’ armoede en hoopt die op deze manier te vinden. Door de stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen wordt het voor steeds meer Nederlanders moeilijker om rond te komen. Ook merkt van Doorn dat er sinds twee jaar geleden meer aanmeldingen bij de stichting binnenkomen. Hier tegenover staat dat ook de donaties ieder jaar meer worden. “Ieder jaar doneren er meer mensen die het zelf goed hebben. Dit is mooi om te zien.”  

‘Goedheiligvrouw’ van Amersfoort  

Chantal zet zich geheel vrijwillig in en vraagt daar niets voor terug. Ze beseft dat kinderen in armoede al genoeg moeten missen. Binnen deze gezinnen is er vaak geen ruimte voor bijvoorbeeld, contributies voor sportclubs of uitstapjes. Dankzij haar inzet met ‘Stichting Sinterklaas Kapoentje’ ervaren deze gezinnen een zorgeloze sinterklaastijd. Hoewel haar initiatief potentieel waardevol zou kunnen zijn voor meerdere regio’s, blijft Chantal terughoudend. Ze heeft weleens aanvragen voor uitbreiding ontvangen, dat heeft ze als hartverwarmend ervaren. Tegelijkertijd hecht ze eraan zelf de touwtjes in handen te houden, omdat ze zo zeker kan zijn dat alle middelen op de juiste manier worden besteed. Voor nu blijft Amersfoort de gelukkige, met Chantal aan het roer als Sint voor iedereen.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...