Actie Pepernoot overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme gezinnen: ‘Een verdrietig record’

Nog nooit stonden zoveel kinderen op de wachtlijst voor actie Pepernoot. Dit initiatief is opgericht zodat kinderen die in arme gezinnen opgroeien tóch een cadeautje van Sinterklaas kunnen ontvangen. Er waren zoveel aanvragen dat aanmelden niet meer mogelijk is.

Met de actie Pepernoot zorgt het Nationaal Fonds Kinderhulp ervoor dat jaarlijks duizenden kinderen een fijne Pakjesavond hebben. Het Kinderhulpfonds is dit jaar overspoeld met aanvragen. Dinsdag 28 november stonden er 18.684 kinderen op de wachtlijst. ”Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal blij kunnen maken”, stelt een woordvoerder van het fonds.

‘We vinden het verschrikkelijk dat gezinnen met geldzorgen nu alsnog stress ervaren op pakjesavond.’

Jacqueline Kremer

Systeem vroegtijdig gesloten

Om ervoor te zorgen dat er niet meer kinderen teleurgesteld worden, is het aanvragen systeem vroegtijdig gesloten. Dit is nog nooit voorgekomen. Jacqueline Kremer van het Nationaal Fonds Kinderhulp noemt het ‘een verdrietig record’ dat er dit keer zoveel kinderen op de wachtlijst staan. ”We vinden het verschrikkelijk dat gezinnen met geldzorgen nu alsnog stress ervaren op pakjesavond.”

Ondanks het vroegtijdig stopzetten van de aanvragen, worden er dit jaar in ieder geval ruim 70.000 kinderen verblijd met een cadeau van Sinterklaas. Ouders kunnen hun kinderen niet zelf aanmelden voor actie Pepernoot. De aanvragen lopen via maatschappelijke organisaties, zoals de school, jeugdhulpverlener of maatschappelijk werker.

Een onvergetelijke Pakjesavond

De ouders van de kinderen die met de actie meedoen, krijgen een cadeaubon van 25 euro om cadeautjes uit te zoeken. Hierdoor krijgen ook deze kinderen een onvergetelijke Pakjesavond.

Het is onduidelijk waarom er dit jaar zoveel kinderen zijn aangemeld. Het Nationaal Fonds Kinderhulp weet niet of dit ligt aan dat er meer mensen het financieel moeilijk hebben of omdat het fonds goed bekend is. Medewerkers hopen dat mensen alsnog geld doneren en de actie steunen: ”Iedere euro maakt verschil.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...