Schietpartij in Ahoy ondanks strenge aanpak, hoe zit het met veiligheid tijdens evenementen?

Evenementen organisaties doen erg hun best om de veiligheid te waarborgen. Hiervoor hebben ze bepaalde regels. Dit zijn de huisregels. Voor ieder evenement gelden andere huisregels. Dit is afhankelijk van het type evenement. Denk hierbij aan hoelang het evenement duurt of het aantal bezoekers dat er komt.

Evenementen zijn aantrekkelijk voor een bepaalde stad of buurt, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo ging het afgelopen zaterdagnacht fout in Rotterdam Ahoy. Er werd rond 4.30 uur geschoten met een vuurwapen. Dit wapen is, ondanks de beveiliging, binnengekomen. Hoe dit is gebeurd, is tot nu toe onduidelijk.  “Veiligheid heeft altijd onze grootste aandacht. Onderzoek moet uitwijzen of er een andere aanpak noodzakelijk is. We staan hierover ook altijd in overleg met de gemeentelijke diensten”, meldt Susanne Blaas, marketing en communicatiemanager Ahoy.

Elk evenement beschikt over een vooraf grondig afgesproken en goedgekeurd beveiligingsplan. In een beveiligingsplan staat welke maatregelen er genomen worden om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Visitatie is alleen toegestaan bij toestemming van de bezoeker. Dit staat in een document van Event Safety Institute van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Na toestemming mag de beveiliger controleren op verboden en niet toelaatbare voorwerpen. Als de bezoeker hier niet in mee gaat, mag de beveiliger toegang ontzeggen.

Ahoy meldt dat ze deze gebeurtenis zien als een losstaand incident. “Uiteraard wordt er onderzoek gedaan naar wat er is gebeurd. Elk evenement is uniek, beschikt over een eigen veiligheidsplan en zijn eigen veiligheidsmaatregelen. Dat verandert niet hierdoor.”

Verantwoordelijkheid

De burgemeester is eindverantwoordelijk voor de Openbare Orde en Veiligheid en het beschermen en bevorderen van de gezondheid van de bevolking in de gemeente. De gemeente is het bestuursorgaan dat regels moet stellen voor evenementen. Deze regels zijn vastgesteld in de Algemene Plaatselijke Vordering (APV), meldt GHOR Nederland. In de APV staan de gemeentelijke regels op gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft zijn eigen APV.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...