Dwangarbeiders krijgen hun naam terug

Publicatiedatum:

Het Nationaal Archief maakt vandaag informatie openbaar van 400.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen te werk werden gesteld in Duitsland. Het archief is in de afgelopen drie jaar met behulp van vrijwilligers gedigitaliseerd en op naam doorzoekbaar gemaakt. 

Belang

Volgens projectleider Renée Sprierings zijn veel nabestaanden blij dat het onderwerp op deze manier meer onder de aandacht komt. “Veel van onze vrijwilligers zijn nabestaanden,  dus die hebben we intensief gesproken. Zij vinden het belangrijk dat dit onderwerp niet vergeten wordt. Er zijn naar schatting een half miljoen mannen te werk gesteld, dus dat raakt een grote groep.”

Vrijwilligers

“Het was heel fascinerend om te lezen wat er allemaal gebeurd is in die periode”, vertelt Dick Labrie, nabestaande en vrijwilliger bij het Nationaal Archief. Zijn vader was dwangarbeider in Duitsland ten tijde van de oorlog. Labrie vertelt verder: “Het was zo immens groot. Je kent de getallen wel, maar niet de namen. Tijdens het invoeren kom je die allemaal tegen en dat heeft toch wel impact. Ik kwam tijdens het zoeken toevallig ook langs de documenten van mijn schoonvader. Dat was wel heel bijzonder tussen al die andere namen.” 

Het archief

Voorheen moest men geografisch uitzoeken waar hun nabestaanden verbleven, maar dankzij de nieuwe digitalisering is dat nu niet meer nodig. Verder kan je in het archief ook werkgevers, verblijfplaatsen, huwelijken en grafleggingen vinden. Er zijn niet alleen dwangarbeiders in het archief opgenomen. Er staat namelijk ook informatie in over vrouwen en kinderen die om andere redenen in Duitsland waren tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...