Minder dan de helft van de achterban GroenLinks-PvdA kleurt hokje rood voor Frans Timmermans.

0
177
ANP/ PHIL NIJHUIS

De verwachtingen waren torenhoog; de rode loper naar het torentje lag zowat al uit. Frans Timmermans werd bij zijn aantreden door velen gezien als de politieke Messias, een veteraan in de politiek die GroenLinks-PvdA aan de macht zou helpen. Het liep anders: uit de verkiezingsuitslag blijkt dat Timmermans niet bepaald favoriet was bij de achterban van de fusiepartij.

Timmermans heeft slechts 46% van de totale stemmen van GroenLinks-PvdA ontvangen. Dit is een opmerkelijk laag percentage dat normaal gesproken gereserveerd blijft voor de lijsttrekkers van kleinere partijen. De enige lijsttrekkers die een nog kleiner aandeel van de stemmen binnen hun partij ontvingen, zijn Daniel van Duijn (LEF) met 41,2% en Edson Olf (BIJ1) met 38,2%. Volgens Fleur Blok, die voor GroenLinks-PvdA gekozen heeft, is de reden voor dit  lage cijfer makkelijk uit te leggen. “Veel kiezers, zoals ik, vinden het gewoon heel belangrijk om op een vrouw te stemmen. Zo simpel is het.” Wat mevrouw Blok zegt, wordt ook weerspiegeld in de stemmen die vooral niet op Timmermans zijn uitgebracht, maar op de nummer twee en vijf: Esmah Lahlah, en Lisa Westerveld. Zij hebben samen met Jesse Klaver ruim 870.000 stemmen ontvangen. Opmerkelijk is dat al deze kandidaten afkomstig zijn van de GroenLinks-kant van de fusiepartij.

Deze verdeeldheid weerspiegelt meer dan alleen de voorkeuren van de kiezers. Het toont ook de mogelijk opkomende behoefte aan meer diversiteit en een gelijkwaardige vertegenwoordiging binnen de politiek. De sterke steun voor Esmah Lahlah, Lisa Westerveld en andere GroenLinks-kandidaten wijst hierop.Dit signaal zal wellicht een impact hebben op toekomstige politieke strategieën en leiderschapskeuzes binnen GroenLinks-PvdA.