VVD nog steeds verdeeld over deelname kabinet na ledenbijeenkomst 

Publicatiedatum:

Foto bron: ANP, Sem van der Wal

De verdeeldheid in de VVD over de deelname aan een kabinet heerst nog steeds na de ledenbijeenkomst in Utrecht. Hoewel er steunbetuigingen voor de gedogen koers zijn, waren er meer afwijzingen. De oproepen om mee te regeren werden met applaus ontvangen. VVD-leider Dilan Yesilgöz blijft achter haar besluit staan.  

Waarom de partij niet mee wil regeren is voor leden in de zaal een raadsel. ‘’We zijn de derde partij van het land. Ik en met mij velen snappen er niets van dat de VVD alleen wil gedogen’’, oppert een van de leden in de zaal.  

Een groot gedeelte van de leden is het eens met een tegenstander van het plan. Hij vindt dat de belangen van de 1,5 miljoen VVD-kiezers onthouden moeten worden: ‘’Die kiezers die van ons maximale verantwoordelijkheid vragen, hebben niks te maken met termen zoals gedogen. Als je die belangen bij alle vervolgstappen centraal zet dan ben ik ervan overtuigd dat het centrumrechts kabinet er komt. Niet alleen met een handtekening, maar ook met capabele bewindspersonen op het bordes.’’ 

Een ander geluid kwam van VVD-prominent Frans Weisglas. Volgens Weisglas moet een liberale partij in een kabinet niet samenwerken met de PVV. Andere aanwezigen vinden het goed om niet samen in een kabinet te gaan doordat de partijen veel verschillen.  
 
Yesilgöz staat achter de partijbeslissing. Volgens haar moet er geluisterd worden naar de kiezers, omdat er nu tien zetels verloren zijn gegaan. Daarom wordt er niet gekozen voor mee regeren. De partijleidster is het niet eens met het verwijt dat de VVD afhaakt: ‘’Ik haak niet af, we zijn de enige partij tot nu toe inderdaad die zeggen wij doen mee, we willen onderhandelen. U zegt dit kan alleen vanuit het kabinet, dat betwijfel ik. Ik denk dat dit heel goed vanuit de Kamer kan. Maar wij haken helemaal niet af, we pakken zeker de verantwoordelijkheid. Wij zijn bereid een centrumrechts kabinet uit de bestaande winnaars mogelijk te maken.’’

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...