Aantal Jongeren met bijstandsuitkering stijgt

Het aantal jongeren tussen de leeftijd van 18 en 27 jaar met een bijstandsuitkering, is zo’n 8 procent gestegen. Bij de leeftijdsgroepen boven de 27 jaar was er een tegenovergestelde beweging te zien. Volgens Karin Radstaak, communicatieadviseur bij Nibud, is het vooral ‘belangrijk dat jongeren weten waar ze hulp kunnen krijgen’.

Het is de eerste keer sinds maart 2021 dat er een stijging te zien is in het aantal mensen met een bijstandsuitkering. In het derde kwartaal van 2023 ontvingen 36.000 jongeren een bijstandsuitkering. Dit is ruim 8 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

Aanvragen en controle

Niet iedereen heeft zomaar recht op een bijstandsuitkering. Voordat je het verzoek tot een bijstandsuitkering mag indienen, moet je eerst vier weken verplicht op zoek gaan naar werk of een studie. Als je dit hebt gedaan mag je een definitieve aanvraag doen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Zodra de gemeente groen licht geeft, heb je recht op een bijstandsuitkering. 

Voor jongeren tot 21 jaar geldt de ‘jongerennorm’. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt afgestemd op het ouderlijke levensonderhoud, de ouders vullen de uitkering dan zelf aan. Het kan ook voorkomen dat de ouders van het kind niet meer leven, dat ze onvoldoende hulpmiddelen hebben of dat er een slechte relatie is tussen de ouder en het kind. In deze situaties kan de gemeente ervoor kiezen de uitkering aan te vullen.

Hulp

In Nederland zijn er verschillende financiële hulpmiddelen zoals een budgetcoach, budgetbeheer of hulp bij administratieve zaken. Volgens Nibud, adviescentrum voor huishoudfinanciën, ligt er nog steeds een groot taboe op het hebben van een uitkering. ”Het is natuurlijk geen fijn begin van je volwassen leven, als je meteen in de bijstand komt. Dan is het fijn als er iemand is die er met een frisse blik naar kijkt en oplossingen met je mee zoekt. Het is vooral belangrijk dat jongeren weten waar ze hulp kunnen krijgen, zodat we kunnen helpen en kunnen laten zien hoe ze zelf grip kunnen houden op hun geld”, aldus Karin.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...