Beeld: ANP
De huisprijzen blijven stijgen. Om dit tegen te gaan moet de vrije huursector vergroot worden zegt Madeline Buijs, hoofdeconoom en hoofdonderzoeker bij vastgoedadviseur Colliers. “Er is best een grote groep die een koopwoning niet kan betalen maar te veel verdient voor een sociale huurwoningen”, aldus Buijs.
“De vrije huursector moet groter zodat het beter kan functioneren.” Volgens Buijs werkt de aanpak om beleggers uit de huizenmarkt te krijgen averechts: “veel beleggers die huurwoningen hebben verkopen het waardoor het dan naar de koopmarkt gaat.” Dit maakt de vrije huursector weer kleiner, waardoor de prijzen niet dalen.
Mensen die nog niet genoeg geld hebben voor een koophuis, kunnen door de hoge huurprijzen ook niet sparen voor een koopwoning. De huizen worden dan gekocht door mensen die al genoeg geld hebben voor een huis. “Heel veel groepen hebben de kans niet om iets te kopen. De woningmarkt functioneert niet“.
Hoge lonen, hoge prijzen
Banken ABN Amro en ING voorspelden begin 2023 dat de huisprijzen zouden dalen. Sinds december 2022 is de gemiddelde prijs van een huis al met ruim 5 procent gestegen sinds december 2022 blijkt uit cijfers van het CBS. “Voorspellingen van de grote banken zijn gericht geweest op de snelle stijging van de hoge rente. Daarom hadden ze verwacht dat het harder zou dalen. De stijging van de rente is eruit, dat helpt bij het stijgen van de huisprijzen”.
De stijging van de lonen, zes procent volgens het CBS, zou ook invloed hebben gehad op de stijging. Als je meer inkomen hebt, kun je ook meer bieden. “Het tweede inkomen mag je nu ook meetellen waardoor je meer leenruimte hebben. Mensen kunnen meer bieden op een huis”.