Tweedehands spullen, speelgoedruil en verwencadeaus: zo vier je milieubewust Sinterklaas 

Een tafel bezaaid met pepernoten, een zak cadeautjes en chocoladeletters. Sinterklaas staat weer voor de deur en de pinpas draait overuren. Hoe kan je ervoor zorgen dat pakjesavond leuk is en tegelijkertijd je ecologische impact beperkt blijft? Met deze tips kun je duurzaam Sinterklaas vieren.

De Sint is weer in het land en dat betekent een overvloed aan cadeautjes. Heel het land is bezig om de leukste geschenken voor zijn kind te scoren. Het kopen van spullen heeft echter impact op het klimaat. Al die cadeaus moeten worden gemaakt en dat vereist grondstoffen en energie. 

Petra van Kleef, blogger op de website Groene Helden Academie, benadrukt waarom het kopen van producten niet duurzaam is: ”Spullen staan op nummer 1 van de verborgen impact top tien. Van alle dingen die wij in ons leven doen, is de negatieve impact van spullen het grootst. Dat blijkt uit een onderzoek van Babette Porcelijn.’’ Porcelijn onderzocht in haar boek de impact van ons consumptiegedrag. 

Koop niet zomaar iets voor iemand

Op de website deelt Van Kleef tips over hoe je duurzaamheid kunt toepassen op alle aspecten in je leven. Haar ultieme tip om milieubewust te winkelen voor de feestdagen: ”Koop niet zomaar iets voor iemand. Veel cadeaus worden teruggestuurd, omdat ze toch niet op de verlanglijst stonden. Kijk goed of ze het echt willen hebben.”

”Onder volwassenen is het nog een taboe om hierover te praten”

Petra van Kleef

Let ook zelf op bij het maken van jouw lijstje. Geef duidelijk aan wat je wel of niet wilt. Schrijf op de verlanglijst dat je duurzame geschenken wilt ontvangen. ”Onder volwassenen is het nog een taboe om hierover te praten. Mijn kinderen merken het verschil van tweedehands spullen niet eens”, aldus Van Kleef. Maak het dus bespreekbaar.

Cadeaus voor een hele poos

Bewuste keuzes maken tijdens het shoppen kan een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Milieu Centraal heeft ‘een groene geefgids’ opgesteld, waarin je milieubewuste cadeaus kunt vinden. Hier een paar tips op een rijtje.

Kies een cadeau dat lang meegaat. Geef iets tweedehands of van gerecycled materiaal. Er komen steeds meer milieuvriendelijke artikelen op de markt. Ga voor een duurzaam alternatief. Denk hierbij aan een coffee to go beker of sfeervolle ledverlichting. Voor de handige mensen onder ons: repareer iets voor iemand. Verras de ontvanger met een reparatie van die oude klok die al maanden in de schuur ligt.  

Swap Sint

Een duurzame Sinterklaas hoeft geen saaie pakjesavond te betekenen. Er zijn namelijk genoeg initiatieven om je hierbij te helpen. Bezoek bijvoorbeeld een Swap Sint ruilmarkt om het speelgoed dat in de kast ligt een tweede leven te geven. 

”Toen ik twee identieke spelletjes zag liggen, dacht ik: waar zijn we eigenlijk mee bezig?”

Elif Algu

Het idee voor Swap Sint ontstond in 2013 toen Elif Algu na pakjesavond thuis kwam met twee zakken speelgoed en bijna over de berg speelgoed in de woonkamer struikelde. ”Toen ik de cadeaus ging opbergen en ik twee identieke spelletjes zag liggen, dacht ik: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Dit moet anders.” Het doel van de ruilmarkten is bewustwording creëren. ”Dat mensen hun gedrag aanpassen en anders inkopen gaan doen”, zegt Algu. 

Inmiddels worden er jaarlijks rond de honderd markten georganiseerd. Dit jaar was het aanzienlijk drukker op de ruilmarkten. Algu vermoedt dat dit te maken heeft met financiën. ”Mensen zien dat het inderdaad voordeliger is op deze manier en denken hierop te kunnen bezuinigen.”

Acceptatie tweedehands speelgoed vergroten

Ook de bewustwording neemt toe. ”Mensen moeten eerst over een drempel heen dat het speelgoed gebruikt is. Ze zien dat het speelgoed zo goed als nieuw is.” Daardoor wordt het meer geaccepteerd. Hoewel de bewustwording toeneemt, kan de acceptatie volgens Algu groter worden. ”De perceptie van gebruikt speelgoed moet doorbroken worden. Het is nu nog niet de norm en dat moet het wel gaan worden.’’

Om de impact op het milieu te verminderen, kun je kiezen voor een ervaringscadeau. Geef bijvoorbeeld kaartjes voor de dierentuin, een concert of de bioscoop. ”Zelf vraag ik vaak een belevenis, dit jaar een bon voor een massage. Ik geef een ervaring ook graag cadeau voor jong en oud. Het geschenk herinner je gewoon langer dan spullen”, zegt Van Kleef.

Let op met verpakkingen

Een pen, een staatslot en zelfs een klein gummetje, alles wordt ingepakt voor Sinterklaas. Het overmatig gebruik van inpakpapier zorgt voor meer afval. De cadeauverpakking belandt namelijk als eerste in de prullenbak. Verpakkingsmaterialen kunnen belastend zijn voor het klimaat, voorals als ze niet goed gerecycled worden.

Een alternatieve manier om cadeautjes in te pakken is door een oude krant of tijdschrift te gebruiken. In tijdschriften staan vaak leuke plaatjes, zo ziet een geschenk er vrolijk uit. Kranten belanden vaak in de prullenbak na het lezen, op deze manier kun je ze een tweede leven geven. Als je toch inpakpapier wilt gebruiken, hergebruik het dan, tenzij de kinderen het papier in stukken hebben gescheurd. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...