Ajax verliest opnieuw; positie Steijn onhoudbaar

Publicatiedatum:

Na weken vol tegenvallende resultaten en bestuurlijke chaos is het hoofdpijndossier van Ajax een hoofdstuk rijker. De Amsterdammers wisten na meerdere teleurstellende resultaten, ook de uitwedstrijd tegen FC Utrecht niet te winnen. De formatie van trainer Maurice Steijn verloor met 4-3 in de Domstad. De Amsterdammers staan nu 17e.

De huidige situatie is en past allesbehalve bij de idealen van de club. De club wilt namelijk ieder seizoen meedoen mee voor de titel, maar dat is voor nu een utopie. De Amsterdammers staan namelijk al een straatlengte achter op koploper PSV.

Vertrouwen kwijt

Diverse analisten zijn van mening dat er nu echt iets moet gebeuren binnen de club en dat trainer Maurice Steijn het veld moet ruimen. ESPN-analist Marciano Vink is duidelijk. ”Dit kan zo niet langer. Ik vind Steijn een onwijs leuke vent. Hij heeft het geprobeerd, maar het is niet gelukt.’’

AFCA Supportersclub en de F-Side brachten vandaag een vernietigend statement naar buiten. In een statement zeggen ze het vertrouwen op en halen ze hard uit naar de trainer. “Maurice, hou de eer aan jezelf en ga! Je hebt voldoende tijd gehad om met deze selectie betere resultaten te behalen. Op dit moment staan we 17e in de Eredivisie. Dat is Ajax-onwaardig.’’

Steun voor positie Steijn

Naast de vele kritiek, krijgt Maurice Steijn ook nog wel steun van buitenaf. Zo zei oud-Ajaxspeler Rafael van der Vaart in Studio Voetbal: ”De trainer is ten alle tijden verantwoordelijk, maar ik heb het idee dat de spelers niet meer door het vuur willen gaan voor de trainer. Hij is in een verschrikkelijke situatie binnengekomen. Kijkend naar de gehele situatie is Steijn voor 20% verantwoordelijk. De overige 80% kan hij niks aan doen.’’

Ook Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal wijst Steijn niet als schuldige aan. Dat zei hij als analist bij Radio Langs de Lijn. ”De fout zit in de samenstelling van de selectie, de selectie was te laat rond. Steijn had de laatste 50 dagen zijn spelers 18 dagen niet tot zijn beschikking, vanwege interlands. In de overige 32 dagen werden er 8 wedstrijden gespeeld. In de voetballerij wordt er niet getraind op de wedstrijddag en niet op de dagen daarna. Stel je geeft ze ook nog 4 dagen vrij, dan heeft Steijn dus maar 4 dagen de tijd gehad om een team neer te zetten.’’ Geef hem nog even de tijd, want dit is een bijna onmogelijke klus. Voor welke trainer dan ook’’, sloot Jonker zijn betoog af.

Blind weer in de RvC

Kort geleden werd Louis van Gaal aangesteld als ‘redder van de club.’ Hij kreeg de functie van technisch adviseur binnen de club, na het ontslag van technisch directeur Sven Mislintat. Op aanraden van Van Gaal is Danny Blind naar voorgeschoven om lid te worden van de Raad van Commissarissen. Blind bekleedde al eerder deze functie.

Hoewel de situatie bestuurlijk gezien langzaam aan het veranderen is, kan dat op het veld zomaar nog langer gaan duren. Komende week staat in de Europa League de lastige uitwedstrijd tegen het Engelse Brighton & Hove Albion op het programma en zondag wacht in de competitie het nog ongeslagen PSV Eindhoven. Mochten beide wedstrijden verloren worden, dan kan dat grote gevolgen hebben.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...