Analyse: Spanning om vijfde plaats Eredivisie 

Dat PSV dit jaar kampioen van de Eredivisie wordt, lijkt zeer waarschijnlijk. Maar met Feyenoord in de bekerfinale wordt de strijd om plek vijf zeer interessant. Bij winst door de Rotterdamse club schuift het ticket voor Europees voetbal door. Daar zijn nog meerdere clubs voor in de race. 

Feyenoord speelt op 21 april de bekerfinale tegen NEC. De winnaar verdient een ticket voor directe plaatsing voor de Europa League, het één na hoogste Europees toernooi. Feyenoord heeft daar geen baat bij. Zij eindigen hoogstwaarschijnlijk als tweede in de competitie. Daarmee krijgen ze een ticket voor de groepsfase van de Champions League, het hoogste Europees toernooi.  

Normaal gesproken gaan de nummers vijf tot en met acht naar de play-offs voor een ticket voor de Europa Conference League. Bij bekerwinst van Feyenoord schuift het ticket van de bekerwinnaar door naar de vijfde plek. Wat dan Europees voetbal garandeert. Het play-off ticket van de nummer vijf gaat in dat geval naar de nummer negen. Datzelfde geldt ook als NEC wint en binnen de top acht eindigt. 

Schema

Plek vijf is dus belangrijk voor Europees voetbal. Voor die plek zijn theoretisch nog vier clubs in de race. Ajax, NEC, Go Ahead Eagles (GAE) en FC Utrecht. Laatstgenoemde staat op plek 8 en heeft de kleinste kans voor de vijfde plaats. De strijd gaat vooral tussen drie ploegen, waarbij het punten verschil op dit moment vier is. 

Opta, een Brits sportanalysebedrijf, maakte voor NOS een voorspelling voor de eindklassering. 

Voor Ajax en GAE zijn er nog zeven wedstrijden, te beginnen vanavond een wedstrijd tegen elkaar. NEC heeft deze speelronde al gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard. GAE heeft vergeleken met de andere twee ploegen het lastigste schema. Met vanavond Ajax op bezoek en hierna nog drie wedstrijden tegen teams uit het linker rijtje. Het schema van de Amsterdamse club begint zwaar, eerst uit tegen Feyenoord en daarna thuis tegen FC Twente. Daarna is het simpeler, de laatste vier wedstrijden zijn tegen degradatiekandidaten. 

NEC heeft in de laatste zes wedstrijden nog twee moeilijke wedstrijden, AZ en Feyenoord thuis. Ook spelen ze tegen degradatiekandidaten. Ajax heeft momenteel de beste papieren voor plek vijf. En maakt dus de meeste kans op directe plaatsing in Europa. Wat voor Ajax in dit dompelseizoen een pleister op een zere wonde is. 

FOTO: ANP/ Jeroen Putmans

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...