Onzekere tijden voor Ajax 

Ajax zit in een onzekere fase. De resultaten zijn niet wat je gewend bent van de voetbalclub. “Het Ajax van nu is onherkenbaar”, vindt Gert van ’t Hof, presentator NOS Studio Sport. Hoe kan zo’n grote club zo snel afgezakt zijn? 

Ajax: teleurstelling na afloop van de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen AZ Alkmaar en Ajax Amsterdam. ANP MAURICE VAN STEEN

Onder Marc Overmars kende Ajax de afgelopen jaren gloriejaren. Na de affaire rondom de technisch directeur kwam Sven Mislintat als zijn opvolger. Hij stelde een nieuwe hoofdtrainer aan en gaf 110 miljoen euro aan nieuwe spelers uit. Mislintat haalde de spelers zonder overleg met trainer Maurice Steijn. De aankopen pakten niet uit zoals verwacht, is de mening van Van ’t Hof. “En dan stapelen de problemen zich op en zijn er allemaal spelers gekocht die stuk voor stuk niet het juiste niveau hebben.” Mede hierdoor behaalde de club slechte resultaten. Dit was aanleiding voor Ajax en Steijn om uit elkaar te gaan. Ook Mislintat’s periode bij Ajax was van korte duur. Tegen hem loopt nu een onderzoek over fraude rondom sommige aankopen. 

De chaotische periode was aanleiding voor fans om te gaan rellen. Zij pleitten voor het vertrek van zes medewerkers. Vier van deze stapten op, wat resulteerde in onbeklede belangrijke functies. John van ’t Schip werd aangesteld als interim-trainer, maar resultaten blijven opnieuw uit. 

AMSTERDAM – Ajax coach John van t Schip ANP MAURICE VAN STEEN

Toekomstige aanstellingen Ajax 

Op dit moment is Van ’t Schip interim-trainer van Ajax, dus de club zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe hoofdtrainer. Volgens Van ’t Hof heeft de coach het goed gedaan, “maar om de club echt weer een stap verder te brengen, weet ik niet of hij daar de aangewezen persoon voor is”, voegt hij toe. “Het is het allerbelangrijkste dat er een hele goede trainer met een duidelijke visie wordt aangesteld, in combinatie met een technisch directeur die daar de juiste selectie voor samenstelt”.  

Want ook de functie technisch-directeur moet weer worden ingevuld. Ajax heeft deze functie in tweeën gesplitst. Daar zit nu alleen Marijn Beuker, die de organisatie van de club neerzet en de visie op speelwijze en talentontwikkeling vastlegt. “Wat Ajax nu nog zoekt is een operationele technisch directeur, die naast Beuker functioneert en bezig is in de wereld van zaakwaarnemers,” legt Pieter Zwart, hoofdredactie VI, uit. Dit is een nieuw fenomeen bij steeds meer clubs in Europa. 

– Gert van ’t Hof

Investeren of opbouwen? 

Ondanks de grote aankopen, die de hoge verwachtingen nog niet waarmaken, is de financiële status van de club uit Amsterdam nog wel goed, meldt Van ’t Hof. Maar het blijft toch een lastige kwestie. “Als je te veel investeert overspeel je misschien je hand, als je niet investeert dan doe je misschien een stap terug. Dat maakt het zo ongelofelijk ingewikkeld.”  

Ajax stond in Europa bekend als een club die grote talenten ontwikkelde. Denk aan namen als Jurriën Timber en Matthijs de Ligt. Nu lijkt de jeugdopleiding echter een stap terug te doen. “De doorbraak van echt grote talenten blijft ook een beetje uit, maar dat komt altijd in golfbewegingen”, licht Van ’t Hof toe.  

Zwart kijkt voor de oplossing naar het verleden. “Je moet heel erg inzetten op de eigen opleiding in combinatie met creatief scouten in het buitenland. Daarbij moet je kijken naar ervaren spelers die jonge talenten bij elkaar houden met een goede trainer die een duidelijke visie op voetbal heeft, en ook in staat is dat te vertalen naar de wetten die het moderne voetbal vraagt.” 

Aartsrivalen toejuichen 

Ajax staat op dit moment vijfde, en zou daarmee Champions League en Europa League mislopen. Echter, de winnaar van de KNVB-beker ontvangt een ticket voor de Europa League. Feyenoord staat in de finale voor de beker en staat tweede in de Eredivisie. Wint Feyenoord de beker, dan schuift het ticket voor de Europa League door. Ajax zou hierdoor definitief Europees voetbal spelen, mits ze vijfde worden. Van ’t Hof: “Ik denk dus dat Ajax moet applaudisseren voor Feyenoord, want dan hebben ze in ieder geval Europees voetbal veiliggesteld.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...