Nieuw rapport in MH17-ramp: kosten lopen op tot 166 miljoen euro

De MH17-ramp heeft de Nederlandse staat in totaal meer dan 166 miljoen euro gekost. De voornaamste kosten, ruim 53 miljoen euro, zijn uitgetrokken voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Algemene Rekenkamer, opgesteld op verzoek van het kabinet. 

Het onderzoek zou een begin kunnen zijn voor een schadeclaim richting Rusland. Alle 298 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven toen het vliegtuig in 2014 neer werd gehaald, waaronder 196 Nederlanders. De MH17 is boven Oekraïne met een Russische Buk-raket neergehaald. Nederland en Australië stellen Rusland daarom aansprakelijk. De aanklacht tegen Rusland wordt behandeld door de ICAO. De internationale burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens Stichting vliegramp MH17 laat het rapport zien dat de staat er alles aan doet om de nabestaanden van de slachtoffers bij te staan. “Nabestaanden hebben altijd gevoeld dat de Nederlandse overheid en het kabinet zich maximaal hebben ingezet voor waarheidsvinding, recht en ondersteuning voor de nabestaanden. Met dit rapport wordt het ook nog eens financieel onderbouwd. Dat is heel goed”, aldus Piet Ploeg. Hij is voorzitter van de stichting, maar tevens ook nabestaande.  

De rekenkamer benadrukt dat het gaat om een tijdelijk bedrag. De kosten zullen met de jaren oplopen. Zo heeft de strafvervolging tot nu toe 34 miljoen euro gekost. Dit zal toenemen nu de zaak ook bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens loopt.

Foto/ANP ROBIN UTRECHT

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...