Bloot verboden op het Filmfestival in Cannes, maar niet op modeschool AMFI: “F*ck die gasten. Ik draag wat ik wil”

Terwijl het in Cannes bij het Filmfestival steeds conservatiever wordt zien ze bij het Amsterdam Fashion Institute, AMFI, juist het tegenovergestelde. Vrouwen tepels die verborgen moeten blijven in Cannes, mogen op de opleiding gezien worden, volgens Michelle Braspenning, modestudent aan het AMFI. “Ik zie op school alles voorbijkomen: van doorschijnende shirts zonder bh tot mensen verkleed als heuse Disney-prinsessen.”

Het Filmfestival in Cannes neemt een conservatieve wending

Zoals eerder benoemd is bloot verboden op de rode loper, maar ook volumineuze outfits zijn dit jaar niet toegestaan. Volgens Braspenning noemen ze twee uiterste. “De mooiste en meest extravagante jurken zijn vaak met een lange sleep. Dit is de kunst, en die halen ze nu weg.” Of dit dan bij de huidige modecultuur past? Volgens Braspenning niet. “Je ziet steeds vaker tepels bij vrouwen op de catwalk, en op straat.” De achterliggende gedachte is volgens het Filmfestival zelf een kwestie van fatsoen. 

Hoe gaat dit dan op de modeopleiding?

“Op het AMFI wordt het niet conservatiever. Niemand houdt zich aan trends. Mensen hebben echt hun eigen stijl. Je kan het verglijken met een catwalk.” Ook zie je volgens haar regelmatig studenten rondlopen in doorschijnende tops zonder bh eronder. “Het maakt de docenten niets uit wat je aanhebt.” Ook bij de designkant van de opleiding ben je vrij om te ontwerpen wat je wilt. 

Wat is de invloed van de ‘male gaze’ op de huidige modecultuur?

De term ‘male gaze’ komt oorspronkelijk van kunstcriticus John Berger. Hij merkte op dat bij Westerse schilderskunst vrouwen bijna altijd naakt afgebeeld worden. Filmwetenschapper Laura Mulvey’s definitie van het concept sluit hierbij aan. Vrouwen worden in films vaak ondergeschikt aan mannelijke personages. Ze worden vaak seksueel geobjectificeerd, bijvoorbeeld in strakke jurkjes met een diepe decolleté. 

Zou het kunnen dat het Cannes Filmfestival zich ook los wilt koppelen van deze ‘male gaze’? Volgens Braspenning “Ik denk zeker dat de male gaze een invloed heeft. Als vrouwen niet op die manier geseksualiseerd zouden worden dan was er ook geen probleem met naaktheid en/of tepels van vrouwen. Verder denk ik wel dat de male gaze meer een rol speelt bij naaktheid van vrouwen in het algemeen, en niet per se bij het Filmfestival. Het Filmfestival lijkt steeds meer een modeshow te worden. Het eerste wat ik zelf elk jaar denk is namelijk: omg ik moet de mode in de gaten houden. Ik denk dat steeds minder mensen met de films bezig zijn, en dat dit ook een rol meespeelt.”

Gen-Z kiest vaker voor wijde kleding. Is dit puur de huidige modetrend of zit hier meer achter? “Ik denk dat de male gaze hier wel écht mee te maken heeft. Ik draag nu ook liever grote en wijde broeken. En als ik dan wel een keer iets straks draag, dan ben ik zo bewust van mezelf.” Volgens Braspenning zie je dat Gen-Z kiest voor een combinatie van comfortabel, maar stylish door het dragen van wijde kleding. “Het is een combinatie van afkeren tegen de male gaze en feminisme. F*ck die gasten. Ik draag gewoon lekker wat ik wil.”

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

In Praag zegeviert het vrije woord, ondanks bedreigingen

Journalisten die in eigen land niet veilig zijn vinden hun heil in Tsjechië. Toch ligt ook hier het gevaar op de loer.

Een terugblik op de Nieuwsmakers in EyDaily Wrapped – luister de podcast hier

Het schooljaar is bijna afgelopen en de Nieuwsmakers gaan bijna op vakantie. In de podcast EyDaily Wrapped kijkt Tristan Scholten met Nieuwsmakers O'neill van...

Ondanks meer acceptatie, is uitgaan voor queer mensen in Tilburg lastiger: ‘Veel homokroegen van vroeger bestaan niet meer’

De algemene acceptatie van queer mensen in heel Nederland is toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut Movisie. Toch is het voor jonge...

Deel dit bericht