Brabant is als provincie afgelopen jaar de koploper in het realiseren van meer hectare natuur. Maar meer natuur realiseren in de nabije toekomst wordt lastig, vertelt Johan van den Hout, voormalig gedeputeerde natuur in provincie Brabant en teamleider bij Staatsbosbeheer: “Er moeten voor 2027 nog honderden hectare aan grond worden ingericht als natuur, dat gaat de provincie niet halen.”
Voor het aanleggen van meer natuur is er grond nodig, maar de grondmarkt zit momenteel op slot, vertelt Johan van den Hout: “Een deel van de grond waar natuur moet worden aangelegd is nu nog landbouwgrond. En dan moet je wachten tot een agrariër vrijwillig zijn grond verkoopt aan de provincie.” De meeste boeren die vrijwillig hun land wilden verkopen, zijn al uitgekocht, vertelt Van den Hout: “De grond die de provincie nu zou willen overnemen voor de aanleg van meer natuur, is nu nog in bezit van boeren die de grond niet willen verkopen. En dan houdt het op, want je kunt ze niet dwingen.”
Provincie dwars zitten
Dat boeren niet zomaar willen worden uitgekocht is niet nieuw. Veel boeren willen verder met het bedrijf en zijn daarom vaak alleen bereid grond te ruilen voor andere grond, vertelt Van den Hout: “Het is een probleem dat de provincie niet dat eigendom heeft om te kunnen ruilen. Daarom kan er niet genoeg grond worden aangekocht en dat is iets wat de provincie wel dwars zit.” Ook ervaren sommige boeren druk vanuit landelijke agrarische gemeenschappen die zoveel mogelijk landbouwgrond wil behouden. Hierdoor zijn er boeren die hun landbouwgrond misschien wel zouden willen verkopen, maar dit toch niet doen. “Als je als enige boer in de gemeenschap je nek uitsteekt om je grond wel te verkopen aan natuurorganisaties dan ga je daar last van krijgen. Dit is wel erger geworden sinds de protesten,” aldus van den Hout.
Inflatie
Na bezuinigingen op natuurbehoud in 2010 besloot Brabant zelf geld in de natuur te steken. Door de verkoop van het bedrijf Essent werd er 350 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de realisatie van nieuwe hectare natuur. “Afgelopen 15 jaar is door de inflatie alles flink duurder geworden. Hoe langer we wachten, hoe minder kapitaal er wordt overgehouden voor natuur,” aldus van den Hout.