De brede welvaart, waaronder inkomen, welzijn en levenskwaliteit vallen, is vorig jaar in bijna alle gemeenten toegenomen. Ondanks deze landelijke vooruitgang, blijven sommige gemeenten, zoals Tilburg, achter met een lage brede welvaart.
Dat wordt gemeld door het CBS op basis van de regionale Monitor Brede Welvaart. Gemeenten met een hoge brede welvaart worden gekenmerkt door onder andere een goede gezondheid, hoge levensvoldoening, weinig problematische schulden en positieve vooruitzichten voor toekomstige generaties. Een hoge mate van brede welvaart komt voor in 51 landelijke gemeenten, zoals Bladel en Bergeijk, te vinden. Landelijke gemeenten zijn gemeenten die in afgelegen gebieden of plattelandsgebieden liggen, vaak gepaard met een lagere bevolkingsdichtheid. Een lage brede welvaart komt voor in 15 landelijke gemeenten en 27 verstedelijkte gemeenten.
Langlopend probleem
Een van de verstedelijkte gebieden met een lage brede welvaart is Tilburg. Volgens Caroline Moerland, woordvoerder van gemeente Tilburg, is hier geen specifieke reden voor. “In algemene zin is in verstedelijkte gemeenten de brede welvaart lager dan in minder verstedelijkte gemeenten en landelijke gebieden. Dit is zichtbaar in de Brabantse Stedenrij waartoe ook Tilburg behoort. Dit is niet nieuw”, vertelt de woordvoerder. Maar dat betekent niet dat het geen langlopend probleem is. “Zo hebben we bij de Agenda Sociaal 013 (2015/2016) al vastgesteld dat de inwoners in Tilburg een relatief slechte gezondheid hebben, de sociale veerkracht onder druk staat en de tweedeling in de samenleving (op het gebied van leeftijd, gezondheid, opleiding en inkomen) groter wordt”. Wijken binnen Tilburg met de laagste brede welvaart zijn onder andere Oud-Zuid, Oud-Noord en Spoorpark. Deze gebieden hebben bijvoorbeeld te maken met lagere inkomens, hogere werkloosheid en minder toegang tot gezondheidszorg (Bron: CBS).
Vooruitgang
In tegenstelling tot de constatering dat Tilburg een lage brede welvaart kent, zijn er een aantal punten waarin juist een toename van de brede welvaart te zien is. Volgens een rapport van CBS hebben zich materiële welvaart, netto arbeidsparticipatie en inwoners met een startkwalificatie zich positief ontwikkeld ten opzichte van 2023. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Pon Telos dat de gemeente Tilburg relatief goede scores laat zien op de thema’s Energie en grondstoffen, Arbeid en vrije tijd, en onderwijs en kennis.
Toekomstbeeld
Ondertussen blijft de gemeente zich inspannen om de brede welvaart te verbeteren. “Het zal geen gemakkelijke opgave zijn, want sommige problemen zijn hardnekkig, zoals slechte gezondheid en sociale participatie en veerkracht. Dit vergt een lange adem. Daarbij gaat het voor alle duidelijkheid dus niet alleen om het vergroten van de (materiële) waarde, maar ook om het welzijn van mensen”, aldus Moerland. Gelukkig zijn er een aantal programma’s, zoals Programma Brede Welvaart, in samenwerking met Tilburg University. Programma’s zoals deze zorgen ervoor dat de brede welvaart kan ontwikkelen en verbeteren, door bijvoorbeeld extra in te zetten op bepaalde onderzoeksthema’s vanaf de academische werkplaats (Tilburg University), zoals klimaat en de arbeidsmarkt.Daarbij zijn er buiten Tilburg nog programma’s om lage brede welvaart aan te pakken, zoals De Regio Deal Midden-Brabant. Deze deal bevat ongeveer 30 miljoen euro om de leefomgeving te verbeteren, gezondheid te bevorderen en duurzaamheid te waarborgen.