Cancelcultuur dwingt artiesten tot politieke standpunten

Fans vragen steeds vaker van online bekendheden en influencers om zich uit te spreken over geopolitieke kwesties. Zo werden Taylor Swift, Billie Eilish en Selena Gomez recentelijk gecanceld omdat ze zich niet uitspraken over de situatie in Gaza. Maar ook de media helpt niet mee met het alsmaar groter wordende fenomeen van de cancelcultuur.

Door sociale media hebben bekendheden een groter publiek en worden hun uitspraken snel opgepikt en gedeeld. Dit brengt niet alleen positieve aandacht, maar ook uitdagingen zoals cancelcultuur. Veel mensen zien beroemdheden als rolmodellen die bepaalde waarden en normen moeten vertegenwoordigen, en verwachten dat zij zich uitspreken over bepaalde onderwerpen. Als ze dat niet doen, ontstaat er soms al snel een cancelcampagne op sociale media om hen ter verantwoording te roepen.

“De media spelen een té grote rol in cancelcultuur,” zegt Joey Scheufler, social-media-expert. “Vroeger zagen we soms streakers, naakte mensen met leuzen op hun lichaam, die tijdens voetbalwedstrijden het veld op renden,” legt Scheufler uit. “De media gaven daar veel aandacht aan, waardoor de streaker extra publiciteit kreeg.” Uiteindelijk besloten de zenders om streakers niet meer te filmen, zodat ze die aandacht niet meer kregen. “Dit is eigenlijk wat er nu ook zou moeten gebeuren,” voegt hij toe. “De media moet de camera niet meer op de demonstranten richten,” zegt hij. “Als niemand het ziet, gebeurt het uiteindelijk ook niet meer.”

“Karma police, arrest this man”

Woensdagavond verliet Radiohead-frontman Thom Yorke het podium nadat een pro-Palestijnse demonstrant zijn ongenoegen uitte over de afwezige reactie van de zanger op het conflict tussen Israël en Palestina. Volgens reacties op de gedeelde video van het incident via X, is zwijgen hetzelfde als medeplichtigheid aan genocide. “The defenition of collective punishment” reageert een gebruiker, terwijl een andere rechtuit vraagt “Why won’t Radiohead stop bombing Gaza?” Maar volgens Scheufler, ligt het genuanceerder. “Als artiest moet je dat soort commentaar eigenlijk helemaal negeren,” zegt hij, “of juist aangeven dat je je niet laat dwingen.”

Na het concert reageert de zanger in een interview met Rolling Stone, maar ook dit wordt slecht ontvangen. “So long Radiohead. You can all piss off and go to hell,” reageert een voormalige fan via X. Volgens Scheufler gooit de zanger hiermee nog meer olie op het vuur. Beide wel en niet reageren werkt tegenwoordig averechts. “Ze kunnen tegenwoordig niets meer goed doen,” zegt de socialmedia-expert. Volgens hem is de cancelcultuur genadeloos en is het hopen dat je niet onder vuur komt te staan.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...