De blijvende nasleep van Q-koorts: strijd voor erkenning en betere zorg

Uit recent onderzoek onder huisartsenpraktijken in de brandhaardgebieden van Q-koorts  blijkt dat de gevolgen van Q-koorts groter zijn dan werd gedacht. Nederland werd tussen 2007 en 2010 getroffen door de grootste Q-koorts-epidemie ter wereld, waarbij naar schatting van het Jeroen Bosch ziekenhuis 50.000 tot 100.000 mensen besmet raakten. Wat wordt er tot op de dag van vandaag gedaan om de ziekte te voorkomen? Patiëntenorganisaties en de overheid zijn druk bezig met preventie en erkenning.

De gevolgen van deze uitbraak zijn tot op de dag van vandaag merkbaar. Enkele duizenden geïnfecteerden kampen nog steeds met blijvende gezondheidsschade. Chronische Q-koorts vormt een ernstig risico benadrukt Caroline van Kessel, voorzitter van Q-uestion: “Het opsporen van chronische Q-koorts kan ernstige klachten en mogelijk overlijden voorkomen.”

Q-uestion is de patiëntenorganisatie die opkomt voor de belangen van mensen die getroffen zijn door Q-koorts. Na recente berichtgeving in de media heeft de organisatie, met name op sociale media, een toename waargenomen in het aantal vragen en reacties. Van Kessel wijst op een zorgwekkend probleem:  Huisartsen kennen het ziektebeeld meestal niet en weten dus ook niet wanneer men eraan moet denken, hoe in de eerste lijn de diagnose uitgesloten kan worden of naar welke specialisten door te verwijzen.”

Het RIVM is ook bezig met de preventie en bewustwording van de infectieziekte. Zo zijn er maatregelingen getroffen om de infectieziekte zo veel mogelijk te voorkomen. Alle bedrijven waar meer als 50 melkgeiten of melkschapen aanwezig zijn moeten jaarlijks de dieren laten vaccineren. Deze maatregelingen gelden niet voor vleesbedrijven omdat je van het6 eten van het vlees geen Q-koorts kan krijgen. Ook kleine bedrijven hebben de vaccinatie plicht niet, alleen als ze een publieke functie hebben zoals een kinderboerderij. Maar tot het de dag van vandaag is er en Nederland geen vaccin voor de mens.

Om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben, pleit Q-uestion voor wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijneffecten en behandelingsmethodes van Q-koorts. De organisatie zet zich actief in voor meer kennis en bewustwording binnen de medische wereld en streeft naar volledige erkenning van de impact van deze ziekte.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

AUDIO | Ook Tilburg staakt tegen onderwijsbezuinigingen: ‘Stop the cut’

De estafettestakingen tegen de bezuinigingen in het onderwijs zijn nog in volle gang. Zo heeft afgelopen woensdag de Eerste Kamer ingestemd met 1.2 miljard...

Station ’s-Hertogenbosch vol ongezonde opties: “Mensen eten nu eenmaal meer burgers dan komkommers”

Reiziger Chris (38) duwt een kinderwagen over de vloer van station Den Bosch. Zijn trein vertrekt over vijftien minuten, hij moet nog lunchen, en...

Nieuw CBR-theorie-examen van start: “Overwegend positieve geluiden” 

“Iemand die slaagt, vindt het vaak het beste examen ooit, terwijl iemand die zakt er kritischer naar kijkt”, zegt Wessel Agterhof, woordvoerder van het CBR.

Deel dit bericht