Onduidelijkheid over de term ‘religieuze symbolen’ in de wet 

Het is onduidelijk in de Europese wet wat religieuze symbolen zijn. Het Juridisch Loket en RechtNet Advocaten stellen dat er geen concrete lijst van religieuze symbolen bestaat. Dit naar aanleiding van Het Europees Hof van Justitie die opnieuw bevestigt dat werkgevers de bevoegdheid hebben om het dragen van religieuze symbolen op de werkvloer te verbieden.

Volgens assistent-professor theoloog Razi Quadir van de Vrije Universiteit, is het niet precies duidelijk wat een religieus symbool inhoudt. “Een trouwring wordt beschouwd als een christelijk symbool, maar hier maakt volgens mij geen enkele werkgever bezwaar tegen.’’ 

Het Juridisch Loket vertelt dat een uitspraak met name gebaseerd is op de sociale en historische geschiedenis van een land. Dit heet ‘margin of appreciation’. Als voorbeeld noemt het Juridisch Loket het ontkennen van de Holocaust. In Nederland is dit strafbaar terwijl het in Engeland niet geldt.  Dit komt omdat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen burgers naar concentratiekampen zijn afgevoerd.

“Als het daadwerkelijk zo is dat een moslimvrouw wordt ontslagen vanwege het dragen van een hoofddoek, terwijl iemand die een kruis draagt wel wordt geaccepteerd, lijkt mij dit een vorm van discriminatie”, laat Quadir weten. Hij benadrukt dat dit kan leiden tot onderscheid tussen religies in de samenleving. Dit is volgens hem niet de bedoeling aangezien een voorwaarde is dat het verbod ‘coherent en systematisch’ is. Het Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigt dat het verbod geen discriminatie vormt, zolang het voor alle medewerkers geldt.

Een hoofddoek wordt vaak wel als religieus symbool gezien ondanks dat het discutabel is volgens Quadir. Hij beargumenteert dat het doel van een hoofddoek is om het haar van een moslimvrouw te bedekken. Dit zou op vergelijkbare wijze kunnen worden bereikt met een muts en oorwarmers. Een hoofddoek kan worden gezien als het meest praktische middel om aan religieuze verplichtingen te voldoen. Deze hoeft daarom niet per se als een religieus symbool te worden beschouwd. De wet gebruikt de term religieuze symbolen, maar het lijkt vooralsnog onduidelijk wat hier onder valt

Bron afbeelding:ANP/ Joris van Gennip

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...