Death Sells zet zich in voor wederopbouw Stroomhuis na verwoestende brand

De Eindhovense muziekscene kreeg onlangs een flinke klap te verduren door een brand die een groot deel van het iconische Stroomhuis verwoestte. Voor de bandleden van Death Sells is het Stroomhuis echter meer dan zomaar een plek. Het is een tweede thuis. De band zet zich daarom in voor de wederopbouw van deze unieke plek.

Van droom naar band

De band, bestaande uit Michaela Nitsotoli (vocals), Emma Smit (bas), Jef Maimon (gitaar en achtergrondzang) en Mees Weterings (drums), ontstond vanuit de wens van Michaela en Emma om rauwere muziek te maken. “We wilden iets unieks en krachtigs creëren,” vertelt Emma. Na de toevoeging van Jef als gitarist begon de zoektocht naar een drummer, die uiteindelijk drie jaar duurde. De vijf mislukte pogingen om een drummer te vinden geven een beeld van de zoektocht en de hoge eisen die Death Sells stelde aan de juiste muzikale klik. Vaak bleek dat de drummers toch niet goed bij de band pasten of vertrokken ze kort nadat ze waren aangenomen. Dit benadrukt hoe bijzonder het was dat Mees Weterings uiteindelijk wél een match bleek te zijn. ‘’Hun bandnaam, een knipoog naar de film Spinal Tap, voegt een vleugje humor toe aan hun verhaal en laat zien hoe ze met een vleugje zelfspot omgaan met de “vloek” die leek te rusten op hun drummers. lacht Jef’’.

Acties voor wederopbouw

Na de verwoestende brand, die een groot deel van het Stroomhuis in de as legde, zijn de bandleden van Death Sells vastberaden om te helpen bij de wederopbouw. De oorzaak van de brand blijft nog altijd onduidelijk, maar het vuur verwoestte grote delen van het iconische gebouw en liet de Eindhovense muziekscene geschokt achter. Twee antikrakers die in het gebouw verbleven, werden ternauwernood gered dankzij de “huis”kat, die luid begon te miauwen toen de rookontwikkeling snel toenam en zo hun aandacht trok.

De band doneert de volledige opbrengst van hun aankomende show, aangevuld met een eigen bijdrage, aan de crowdfunding voor het herstel van het Stroomhuis. Anker Studio, waar de band momenteel oefent, sluit zich aan bij de steunacties door samen met het Stroomhuis diverse inzamelingsacties te organiseren. Een deel van de opbrengst uit de drankverkoop tijdens evenementen zal naar de wederopbouw gaan.

Death Sells hoopt dat het Stroomhuis op dezelfde plek terugkomt, met dezelfde vrije sfeer en regels als voorheen. “Het is belangrijk dat de volgende generatie muzikanten en kunstenaars deze plek ook kan ervaren,” benadrukt Michaela. Met hun optredens in Eindhoven en daarbuiten ondersteunen de bandleden niet alleen de muziekcultuur in de stad, maar dragen ze ook bij aan het behoud van hun geliefde Stroomhuis.

Stroomhuis een tweede thuis

Het Stroomhuis heeft een bijzondere betekenis voor de bandleden. Ze hebben er meerdere keren opgetreden,“Het is echt een plek waar je gewoon in je pyjama naartoe zou kunnen gaan en niemand zou er iets van zeggen,” aldus Jef, die zelf uit Eindhoven komt en een speciale band heeft met de locatie. “De optredens daar voelden altijd heel natuurlijk. Het ging gewoon vanzelf.”

Meer dan een podium

Het Stroomhuis is volgens de band niet alleen belangrijk voor muzikanten, maar voor de hele kunstgemeenschap. Het gebouw heeft altijd dienstgedaan als een buurthuis waar de vreemdste en meest experimentele kunstvormen een plek krijgen. “Ik herinner me een show waar de zanger op een gegeven moment in je gezicht schreeuwde en vervolgens onder het podium kroop,” zegt Jef. “Dat is precies wat het Stroomhuis zo uniek maakt: je kunt er echt alles doen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...