Docent Journalistiek: ‘Er zijn in de media veel frames’

Docent Journalistiek en onderzoeker Elizabeth Venicz vindt dat stereotyperingen in de media nog steeds misgaan. ,,Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat ze onbewust beelden hebben over groepen die ze niet zo goed kennen.”

Dit onderwerp staat centraal op dag van ‘Journalistiek voor iedereen’. Studenten van Fontys Journalistiek krijgen op deze themadag workshops om hun journalistieke vaardigheden inclusief te maken. De workshop over stereotyperingen in onder andere armoede is er een van. Die wordt door Venicz gegeven.

Journalistiek voor én over iedereen

,,Journalistiek wordt geschreven voor iedereen of journalistiek gaat over iedereen. Je ziet dat de journalistiek niet altijd gemaakt is voor iedereen. Maar het gaat ook niet altijd over iedereen. Armoede is daar een goed voorbeeld van. Er zijn in de media veel frames en mensen die zelf niet aan het woord worden gelaten”, aldus Venicz.

Volgens Venicz ontstaan stereotypes vaak heel onbewust. ,,Geen enkele journalist gaat te werk met de gedachte “ik ga een heel stereotyperend stuk schrijven”. Maar wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat ze onbewust beelden hebben over groepen die ze niet zo goed kennen. Als je zelf uit een arm gezin komt, is het een hele andere ervaring. Maar als je zelf uit een middenklasse komt, heb je vaak vage beelden over wat armoede is.”    

Workshop armoede

Deze workshop is bedoeld om beginnende journalisten kennis te laten maken met verschillende frames rondom armoede in de media. De cursus begint met het lied ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent’. Hiermee wilde Venicz laten zien hoe de situatie van armoede vroeger was. Tijdens de workshop wordende studenten aan de slag gezet, om na te denken over hun eigen beeld en (voor)oordelen over armoede. Ze voeren onderling gesprekken en deelen hun visies met elkaar. Daarnaast leren de studenten dat armoede niet alleen gaat over geld. Maar ook over sociaal isolement, stigmatisering en minder toegang hebben tot voorzieningen. Tijdens de workshop legt Venicz uit waarom bepaalde groepen mensen weinig aan het woord komen in de media. ,,Een praktische reden is dat journalisten niet altijd een netwerk hebben met verschillende groepen mensen. Ook kost het te veel tijd om toegang te krijgen tot die mensen in armoede. En mensen vinden het zelf niet fijn om in beeld te komen.”  Om als journalist vooroordelen te vermijden, is het heel belangrijk om met mensen zelf in gesprek te gaan.

Venicz geeft daarnaast aan dat redacties niet heel erg divers zijn. Zo krijgen redacties een ander beeld als ze meer mensen hebben die zelf arm zijn geweest. ,,Wees je ervan bewust wat voor oordelen je eigenlijk hebt en als je dat op een redactie ‘gewoon’ maakt, dan wordt het gemakkelijker om de stereotypes te verminderen”, aldus Venicz.   

Uitgelichte foto: Madelief van Bladel & Alisa Verhulst

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Document toont 34.000 doden in Gaza: “Elke dode is er één te veel”

Deze week publiceerde het ministerie van Gezondheid in Gaza...

COLUMN: ‘‘Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’

''Het is een fantastische dag voor alle Nederlanders’’ dat...