Strijd voor gezonde toekomst begint bij de haring: maar is dit wel nodig?

Het Nederlands Visbureau is in samenwerking met Jongeren op gezond gewicht (JOGG) een plan aan het maken voor een gezonde toekomst voor basisscholen in Nederland. Met geld van de veiling van de eerste Hollandse Nieuw. Volgens JOGG moet de basisschool er in de toekomst gezonder worden.

Elk jaar kiest het Nederlands Visbureau een goed doel om geld aan te doneren. Het Nederlands Visbureau veilt elk jaar de eerste haring vaat – ook wel bekend als het 1e vaatje Hollands Nieuw – waar ze vorig jaar 81.000 euro hadden verzameld voor de Nederlandse hersenbank. Dit jaar hebben ze er voor gekozen om in samenwerking met JOGG te bouwen aan een gezonden toekomst voor de basisscholen in Nederland. Zo zegt de voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging, Aldus Gerbrand Voerman: “wij willen met deze samenwerking bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde generatie. Met het bedrag dat we op 17 juni in Scheveningen ophalen, kunnen we helpen dit prachtige concept verder uit te rollen op basisscholen. Een gezonde, lekkere lunch en meer bewegen op school zou als vanzelfsprekend moeten worden voor ieder kind.”

Al deze zorg voor een gezonde jeugd is een heel gedoe, maar is dit wel nodig? Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er niet echt een stijging is in overgewicht gevallen. Zo is er tussen 1990 en 2024 niet echt iets veranderd in het totaal percentage kinderen met overgewicht. Soms is dit iets hoger dan voorgaande jaren en soms is het iets lager. Maar dat er niet veel veranderd is juist het probleem. Sinds 1990 is er dus geen groot genoegen verandering geweest om de cijfers aan te passen. JOGG wil dit dus gaan aanpakken. In samenwerking met Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, Gezonde School, het Voedingscentrum, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Universiteit Maastricht werken ze aan een verbetering van gezondheid en beweging binnen de basisscholen van Nederland.

JOGG is van mening dat iedereen recht heeft op een gezonden jeugd. Zo moet elk kind de keuzen hebben om gezond te kunnen eten en de ruimte en tijd hebben om te bewegen. Zo is Marjon Bachra – directeur-bestuurder van JOGG – blij met de bijdrage van het visbureau: “dankzij deze bijdrage kunnen we gemeenten nog beter helpen gezonde voeding en dagelijks beweging een structurele plek te geven in het onderwijs.” Het is vanzelfsprekend voor JOGG dat de overgewichtcijfers naar beneden moeten. En proberen de factoren die voor overgewicht zorgen zoals: voedingsaanbod, de publieke ruimte, huisvesting, gezinssituatie, opleidingsniveau, de schoolomgeving en sociale media aan te pakken.

Lees verder

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht