Vernieling op begraafplaatsen is moeilijk te voorkomen

In het weekend van 4 en 5 mei zijn er in Utrecht graven vernield. Vandalen hebben onder andere glazen grafstenen kapotgemaakt en beeldjes kapotgeslagen, meldde het AD. Volgens Igle Weidenaar van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) zijn dit soort vernielingen niet tegen te gaan.

De begraafplaats Essenhof in Dordrecht, bij de woonplaats van Weidenaar, is zesentwintig voetbalvelden groot en heeft veel bomen en beplanting. Daarom is het volgens hem lastig om alles te overzien. ‘’Ik kan daar nooit zoveel camera’s ophangen dat ik elk graf in de gaten kan houden.’’ Het zou ook de privacy van bezoekers schenden. “Je staat daar voor je eigen verdriet, er zullen maar heel weinig nabestaanden zijn die er geen bezwaar tegen hebben dat dat opgenomen wordt.’’ Ook vindt hij dat het op een grote begraafplaats geen optie is om mensen weg te laten sturen. ‘’Je moet dan ook om 21.00 uur en in het weekend medewerkers beschikbaar hebben. Financieel gezien is dat niet realistisch.’’

Afscheiding

Ook is het afsluiten van zo’n grote begraafplaats slecht te realiseren. Weidenaar geeft aan dat ze kunnen werken met een poort die automatisch sluit. Een tijdslot zou hiervoor kunnen zorgen. Of dit diefstal en vernieling tegen gaat houden, is nog maar de vraag. ‘’Ook al heb je een hek, als iemand binnen wil komen dan komt hij toch wel binnen.’’ De meeste begraafplaatsen hebben volgens Weidenaar wel een vorm van afscheiding. Die vorm kan verschillen van beplanting tot water. Maar ook dit houdt kwaadwillenden niet buiten.

Subsidie

Het gaat lastig worden om subsidie aan de gemeente te vragen voor een grote toegangspoort. ”Bij een bijzondere begraafplaats (bijvoorbeeld een rooms-katholieke- of een natuurbegraafplaats, red.) hoef je volgens Weidenaar niet eens te proberen om dit aan te vragen. De gemeente zegt dan – misschien wel terecht – dan komt u vandaag met een verzoek voor subsidie en morgen komt de volkstuinvereniging.’’

Overlast

Bij het Sint Catharinakerkhof in Eindhoven laat de realiteit zien dat het lastig blijft om alles te voorkomen. De beheerster, Stefanie de Bie, vertelt dat ze een elektrische poort heeft voor de begraafplaats. Die sluit automatisch in de avond en opent in de ochtend weer.
Een tijdje geleden had ze ondanks dat, toch overlast. ‘’Toen hebben we daklozen op het terrein gehad. Die lagen tussen de graven te slapen en blowen. Daarom ben ik in de avond met een zaklamp controles gaan doen. Het helpt wel dat ik ernaast woon, want daardoor zit ik er ook bovenop.’’ Toch maakt het volgens haar niet uit of er een incident plaatsvindt na sluitingstijd of niet. ‘’Als iemand overdag kwaad wilt, dan kan hij zo de graven vernielen zonder dat ik het in de gaten heb, maar gelukkig gebeurt dat niet.’’ 

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

Foto: ANP Remko de Waal

Geselecteerd door de redactie

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso. 

Deel dit bericht

Lees verder

Christels chocoladecafé bestolen, bepoept en beklad: “Ik ben boos en moedeloos.”

Het chocoladecafé van Christel de Jonge-Sparla staat midden op...

Brabant ruimt op tijdens World Cleanup Day

‘’Help de natuur!’’, dat is het thema van de...

Jongste burgemeester van Nederland wil inwoners aanspreken met vlogs: ‘Ik wil dit kantoor uit.’

Teun Heldens (31) mag zich sinds februari dit jaar...

PSV en Feyenoord stellen teleur in het nieuwe Champions League Seizoen 

Het vernieuwde Champions League seizoen is deze weer van start gegaan. PSV speelde op woensdagavond een uitwedstijd tegen Juventus. Feyenoord nam het op donderdagavond in de Kuip tegen het Bayer Leverkusen van Xabi Alonso.