Dit jaar meer aangepaste eindexamens: ‘Met extra tijd kan ik het examen gewoon halen’

Publicatiedatum:

Er breekt een spannende tijd aan voor leerlingen in hun laatste jaar van de middelbare school. De centrale eindexamens zijn weer begonnen. Dit jaar maken meer dan 31.000 leerlingen een aangepast eindexamen, een grote toename ten opzichte van 2021. Voor Julia de Schepper, die dit jaar VWO-examen doet, betekent dit extra tijd vanwege haar dyscalculie.

Er doen zo’n 191.210 leerlingen eindexamen in vmbo, havo en vwo. Van die leerlingen krijgen ruim 31.000 een aangepast examen. In 2021 waren dat er 21.000. Scholen mogen zelf bepalen of ze leerlingen een aangepast examen aanbieden, mits ze dit bij de inspectie melden.

Tegemoetkomingen

Zo’n aangepast examen kan bijvoorbeeld extra tijd, het gebruik van een aparte examenruimte of toestemming om het examen op een laptop te maken omvatten. Meer dan de helft van de aangepaste examens is voor leerlingen met dyslexie. Maar ook leerlingen met dyscalculie, autisme, AD(H)D of lichamelijke beperkingen komen er voor in aanmerking.

Zo ook Julia de Schepper, zij doet dit jaar eindexamen VWO. Door dyscalculie krijgt ze bij de examens economie en wiskunde A extra tijd. Ze mag drie en een half uur doen over de examens. De extra tijd vergroot haar slagingskans, vindt ze zelf: “Ik beheers de stof goed, maar omdat ik moeite heb met rekenen en getallen zou ik de opgaves niet binnen de tijd kunnen maken. Met extra tijd kan ik het examen gewoon halen.”

Kritiek

Julia is blij dat er tegemoetkoming is voor haar, maar ze merkt ook dat sommige medeleerlingen het niet begrijpen. “Er zijn mensen die mijn situatie niet goed snappen, omdat er nog weinig bekend is over dyscalculie.” Ook denkt ze dat er meer mensen zijn die eigenlijk recht zouden hebben op extra tijd, maar geen geldige verklaring hebben.

Volgens Daan Jansen, woordvoerder Inspectie van het Onderwijs, is deze kritiek onterecht: “ We moeten juist koesteren dat wij deze leerlingen tegemoet kunnen komen met deze aanpassingen. De kleine ingrepen veranderen weinig aan de inhoud van het examen. Leerlingen kunnen alsnog bewijzen dat ze de stof beheersen, maar dan in omstandigheden die voor hun goed uitkomen.”

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...