De tweede hackathon in MindLabs

Publicatiedatum:

Tilburg – Van 28 november tot en met 1 december vond in MindLabs 1e editie van de Digital Proof Hackathon plaats, een ”meerdaags applicatie-ontwerpevenement”. Deze hackathon is een initiatief van de Digitale Werkplaats Midden en Zuidoost-Brabant en wordt uitgevoerd door Hackathon Masters uit Den Bosch. Tientallen deelnemers uit het ICT-onderwijs, van het mbo tot en met het vwo, én het bedrijfsleven kwamen bij deze dagen bij elkaar om praktische probleem casussen van mkb-bedrijven en maatschappelijke organisaties op te lossen door het ontwerpen van prototype-applicaties. Middels brainstormsessies en het bouwen van hun ideeën proberen de studenten deze lastige digitaliseringsvraagstukken op te lossen. Dit om mkb-bedrijven en maatschappelijke organisaties digitaal toekomstbestendig te maken en de studenten een kans te geven om zich te ontwikkelen en hun netwerk te vergroten.

Samenwerkingen en prototypen

Een traject genaamd Digitale Werkplaats Midden- en Zuidoost-Brabant is een vanuit Den Haag gestart traject verdeeld over meerdere regio’s in Nederland, zo ook Midden- en Zuidoost-Brabant. Hier doen verschillende onderwijsinstellingen aan mee: ROC Tilburg, Summa College uit Eindhoven, ROC Ter AA Helmond, koning Willem 1 College Den Bosch, Fontys Hogescholen ICT, TU Eindhoven en Tilburg University. Deze partijen bieden hun kennis, vergaard uit onder andere de hackathons door studenten, aan mkb-bedrijven en maatschappelijke belanghebbende.
Het is een te korte tijd voor de studenten om zogenaamde marktklare oplossingen te bedenken, máár helpt de inbrengers van vraagstukken wel om te ontdekken wat voor oplossingsrichtingen er zijn en welke daarvan in te zetten bij daadwerkelijke problemen. Het is een ‘laagdrempelige manier om oplossingen te identificeren’ in een veilige omgeving vertelt Robert Wit, eigenaar van Hackathon Masters. ‘De benodigde probleem casussen worden tot stand gebracht door innovatiesessies, hier is ook een methodiek voor’ verteld Wit verder.

Soorten oplossingen

De prototypes, het hoogst haalbare eindproduct dat studenten kunnen maken, lossen allerlei verschillende problemen op. Van het aanpakken van armoede, het voorkomen van afpersing bij sexting (sextortion), tot aan het efficiënter maken van vrachtliften in de bouw (thema’s van voorgaande jaren). De studenten doen dit in vier fases: onderzoek (het nadenken), ideation (daadwerkelijk bedenken van een idee), ontwikkelen (het idee realiseren) en storytelling (het presenteren van het idee aan de jury). Vervolgens wordt één team per vraagstuk als winnaar gekozen. Het winnende team kan hierdoor dus goed netwerken en mogelijk opgepikt worden door een bedrijf, ‘het is ook zoeken naar talent’ Aldus Wit.

‘Hoe kunnen we Microsoft Forms fun en praktisch maken?’

Vrachtliften efficiënter maken, sextortion voorkomen en het aanpakken van armoede; verschillende doelen die tijdens vorige hackathons dus aan bod kwamen. Maar wie zijn de mensen/studenten achter deze doelen? Max Scholten en Tijn Peeters zijn hier twéé van, de heren zijn ICT-studenten en kregen de opdracht Microsoft Forms (een programma voor het maken van vragenlijsten) meer automatisch maken en geschikter voor grootschalig gebruik. ‘Bij het kiezen voor de vorm van een formulier is heel veel al ingevuld voor de gebruiker, men kan té weinig zelf vorm geven aan het opstel van een template.’ afsluitend vertellen de studenten: ‘het doel is dat de gebruiker contact opneemt met leerwerkloket Zuidoost-Brabant en in gesprek gaat over de leercultuur binnen bedrijven, zo verbeteren ze zich uiteindelijk’.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...