
De inflatie drukt zwaar op veel huishoudens, en ook huisdieren merken daar steeds meer van. Ongeveer een derde van de Nederlandse huisdiereigenaren heeft moeite om de kosten voor hun huisdier te dragen, meldt onzehond.nl. Dit heeft gevolgen zoals: dat de tarieven voor dierenartsconsulten in Nederland de afgelopen vijf jaar met 40% is gestegen, waardoor een consult nu gemiddeld €51,28 kost, meldt hartvoordieren.
Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat 21% van de huisdiereigenaren medische zorg uitstelt vanwege geldproblemen, en 16% vermijdt de dierenarts zelfs helemaal. Dit zorgt voor een zorgwekkende trend waarbij gezondheidsproblemen bij dieren verergeren door uitstel van zorg, meldt ondersteunend platform voor mensen met huisdieren, verhuisdieren.
Slim zorgen: hoe bespaar je zonder je dier tekort te doen?
Kim Spierings dierenarts in opleiding zegt: ”Als het op voeding aankomt, is het belangrijk onderscheid te maken tussen ”goedkoop” en”slecht” Niet alle goedkopere voeding is per definitie ongezond, zolang het maar gaat om volledige diervoeding die voldoet aan de voedingsbehoefte van je huisdier.” Volgens Planet Health kan voeding die onvoldoende uitgebalanceerd is leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsklachten, overgewicht, leverfalen of botproblemen. Zorg er dus voor dat u huisdier een uitgebalanceerd dieet heeft, dit houdt in dat het dat uw huisdier de juiste combinatie van voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnen krijgt, meldt Brawly animal hospital. Het kan dus zomaar zijn dat goedkopere varianten ook goed aansluiten bij het uitgebalanceerde dieet van je huisdier.
Voor medische zorg zijn er ook alternatieven. Julia Hamel van KNMVD zegt: ”Er zijn dierenartspraktijken die zich specifiek als budget-dierenartsprofielen bevinden. Daarnaast zijn er minima-klinieken alleen voor mensen die aantoonbaar minima zijn.” Sommige organisaties zoals Verhuisdieren bieden zogenaamde Pet Health Coaches aan. Voor een bedrag van minder dan 20 euro beoordelen zij de gezondheid van een dier, zodat dure bezoeken aan de dierenarts zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Als er niet zoveel te besteden is maar je wel een huisdier wilt aanschaffen moet je wel rekening houden met een aantal keuzes. ”Denk goed na of je een dierenleven lang voor het huisdier kan zorgen, hierbij kan je rekening houden met: Welk huisdier, de grootte van het huisdier, het ras. Rekening hiermee houden is belangrijk op het gebied van kosten. Een kleiner dier kost over het algemeen minder geld om te verzorgen.”, aldus Julia Hamel.
Gevolgen van goedkoop, ongebalanceerd voer voor uw huisdier
De gevolgen van besparen zijn niet alleen praktisch, maar kunnen ook desastreus zijn voor de gezondheid van het dier. Goedkopere voeding zonder juiste voedingsbalans kan leiden tot ernstige aandoeningen: overgewicht, hart- en vaatziekten, nierproblemen of zelfs een verkorte levensduur, meldt Planet Health. Katten hebben bijvoorbeeld een specifiek, streng en nauw voedingsprofiel, waarbij een tekort aan taurine al kan leiden tot blindheid of hartfalen daarom is besparen op een kat op het gebied van voeding lastig en slecht voor de gezondheid, meldt Katten Kenniscentrum Nederland.
”Het vermijden van medische zorg kan net zo problematisch zijn. Kleine problemen worden chronisch of levensbedreigend. Denk aan onbehandelde ziektes, gebitsproblemen of infecties die uiteindelijk soms dure en grondige operaties vereisen. Zo leidt besparen nu vaak tot hogere kosten op langere termijn, of tot leed bij het dier.”, aldus Kim Spierings.
Inflatie verzorgingsmiddelen huisdier ten opzichte van algemene inflatie
De periode van 1990 tot en met 2024 werd onderzocht. De stijging van de prijzen bij dierenartsen is vergeleken met de algemene stijging van prijzen in die periode, de inflatie. De prijzen van alle typen zorg voor dieren zijn in die periode 2 tot 2,5 keer sneller gestegen dan de inflatie. Voor spoedzorg stegen de tarieven bij dierenartsen in de onderzochte periode 3 tot 3,5 keer sneller, meldt NU.nl. Ger Koolstra hondeneigenaar vertelt in NOS intervieuw: ”Mijn hond is een half uur na de operatie overleden, wij gingen gelijk naar het dierenziekenhuis en voordat we de deur uit mochten werd ons gevraagd even 2600 euro af te rekenen.”
Wie vangt de klappen op? De overheid en non-profits zijn de oplossing
Er bestaan in Nederland nog geen structurele overheidsregelingen die financieel worstelende huisdiereigenaren ondersteunen. Wel zetten non-profitorganisaties zich in om dieren uit probleemgezinnen op te vangen of om hulp te bieden bij medische zorg. De Dierenbescherming roept mensen met geldzorgen op om contact op te nemen voordat ze het dier afstaan, om samen naar oplossingen te zoeken, meldt hartvannederland. De voedselbank zet zich ook in voor mensen die het finalcieel zwaar hebben, zij geven gedoneerd voedsel weg aan deze mensen zodat het huisdier niet het slachtoffer wordt van lopende problemen, aldus avrotros.
”De overheid zou strengere maatregelen kunnen nemen tegen gefokte dieren met erfelijke aandoeningen. Daarnaast zou de overheid kunnen werken aan een betere informatievoorziening over de werkelijke kosten van het hebben van een huisdier. Over het algemeen schatten mensen de kosten veel te laag in vergeleken met de werkelijke kosten.”, aldus Julia Hamel.
Concluderend
Inflatie zorgt ervoor dat steeds meer huisdiereigenaren moeten bezuinigen in de uitgaven voor hun huisdier. Maar besparen op voeding en zorg kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen en zelfs vroegtijdig ziektes. De juiste balans vinden tussen zorg en kosten is daarom cruciaal. En terwijl sommige marktpartijen hier creatief op inspelen, ligt er ook een duidelijke verantwoordelijkheid bij overheid en maatschappij om huisdieren niet het stille slachtoffer van de economische crisis te laten worden.