IS-vrouw Soead K. veroordeeld voor 21 maanden gevangenisstraf

Soead K. wordt veroordeeld voor 21 maanden gevangenis, wegens haar deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat bepaalt de rechtbank in Rotterdam op donderdagmiddag. “U wist dondersgoed hoe gevaarlijk het daar was”, spreekt de rechter uit.

Volgens de 29-jarige Soead K. is zij nooit een onderdeel geweest van de IS, omdat zij nooit getrouwd is geweest met een IS-strijder. K. is zelf niet aanwezig in de extra beveiligde zaal van de rechtbank, omdat zij last heeft van wagenziekte in de politiebus. Zij volgt de zaak vanuit de gevangenis via een videoverbinding.

21 maanden

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van 54 maanden. “Daar komen wij niet aan”, vertelt de rechter, voordat hij zijn veroordeling uitspreekt. Soead K. zal worden veroordeeld voor 36 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. “U zult dus 21 maanden in de gevangenis doorbrengen en van die overige 15 maanden heeft u geen last, mits u zich aan de regels houdt”, legt de rechter uit als K. aangeeft dat ze het niet begrijpt. Al hoewel de IS-vrouw tijdens de inhoudelijke zitting nog heel spraakzaam was, geeft zij geen reactie tijdens de uitspraak.

Deelname aan IS

Het trouwen met een IS-strijder is strafbaar, omdat je op die manier deelneemt aan de Islamitische organisatie. “Het vormen van een thuisfront voor deze strijders, helpt hen en is dus strafbaar”.

Ondanks dat K. ontkent dat haar echtgenoot Mounir zich had aangesloten bij de IS, heeft de rechter dat bewezen verklaard. Volgens hem zijn daar duidelijke aanwijzingen voor. Zo verklaarde Soead K. dat zij het vrouwenhuis alleen mocht verlaten, als zij zou trouwen met een IS-strijder. Na enkele weken verliet zij dat huis samen met Mounir. Ook geeft de rechter als bewijs dat er verschillende beeldmaterialen zijn aangetroffen, waarin Mounir hij te zien is met vuurwapens. Hij is inmiddels veroordeeld voor zijn deelname en voorbereiding aan de IS.

Uw schuld

De rechtbank neemt het haar kwalijk dat zij haar kind heeft meegenomen naar oorlogsgebied. “U wist dondersgoed hoe gevaarlijk het daar was”, spreekt de rechter haar streng toe via de videoverbinding. Hij benoemt hierbij ook het feit dat haar eerste echtgenoot nota bene is gestorven tijdens zijn strijd, nog voordat zij besloot om te vertrekken naar het oorlogsgebied. “U heeft uw kind in een hulpeloze toestand gebracht, waar hij waarschijnlijk nog jaren last van zal houden. Dat is uw schuld”.

Vertrek naar het kalifaat

Soead K. vertrok in 2015 naar IS-gebied, nadat zij zich opgejaagd voelde door jeugdzorg. Twee jaar eerder was haar eerste echtgenoot Driss vertrokken naar het gebied, maar overleed een jaar later in zijn strijd. Al hoewel er tijdens hun huwelijk geen haar op het hoofd van Soead K. was die er aan dacht om samen met hun zoon naar het gebied af te reizen, reisden zij na zijn dood toch af.

Als ongehuwde vrouw beland je bij binnenkomst in een ‘madafa’. In dit vrouwenhuis wacht je af tot je kan trouwen met een IS-strijder. Zo ook Soead K. Daar gebeurde niet veel later. K. trouwde met Mounir. Hij woonde al in het IS-gebied, maar was volgens K. niet aangesloten bij de IS tijdens hun huwelijk. Dat zou namelijk strafbaar zijn voor Soead K.

Iets waar het Openbaar Ministerie niet in geloofde. Volgens hen was het wel degelijk bekend dat Mounir was aangesloten bij de IS, omdat daar genoeg bewijs voor was. Dat is ook de conclusie die de rechtbank in Rotterdam vandaag trok.

Beide partijen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...