Kinderopvang loopt leeg: “Als je hart niet bij het vak ligt, wordt de werkdruk snel te hoog”

Er is een massale leegloop uit de kinderopvang. Ruim 14.000 werknemers hebben de branche verlaten blijkt uit cijfers van het CBS. Sylvie van Kemenade is pedagogisch medewerker bij kinderopvang Kids Society Erica in Nuenen en merkt al lang dat er veel vacatures openstaan. “Door personeelstekort moeten we groepen sluiten en zijn vakantieperiodes lastig te overbruggen.”

De werknemers die er wel nog zijn bij de kinderopvang ervaren meer werkdruk en worden vaker gevraagd om bij te springen. “Overgebleven medewerkers worden vaker benaderd om extra uren te draaien boven op de normale uren die ze al maken. Ook worden vrij aanvragen veel lastiger goedgekeurd waardoor je minder tijd hebt voor vrije dagen en minder ontspanning kan hebben”, aldus Sylvie wie het tekort aan personeel niet wijdt aan het salaris. “Er zijn al stappen gezet in dat opzicht. Vorig jaar met de cao-onderhandelingen hebben we een salarisverhoging gehad. Maar dit werk moet een passie van je zijn en je hart moet er liggen, anders wordt de werkdruk snel te hoog.” 

“Je hebt een bepaalde affiniteit en liefde voor kinderen. Dat staat voorop en is het belangrijkste. Ik vraag me af of het salaris extreem belangrijk is als je hart daadwerkelijk bij de kinderen ligt.”

Te vroeg het werkveld in

Tegen het personeelstekort wordt bij Kids Society Erica veel plek vrijgemaakt voor stagiaires. Dat is niet bij veel bedrijven het geval. “Ik ken veel organisaties die het wel zouden willen, maar zo weinig personeel hebben dat ze überhaupt geen stagiaires kunnen begeleiden”, vertelt Sylvie wie wel aangeeft dat ze voor één bepaald ding moeten waken. “Je moet er wel opletten dat je dit soort mensen niet te vroeg gaat inzetten als professionals. Het is belangrijk om jezelf heel bewust te zijn van het feit dat ze nog in opleiding zijn.” 

“Het is heel verleidelijk om de stagiaires – als je ze toch al op de werkvloer hebt staan – in te zetten als zelfstandige professionals, om zo minder groepen te hoeven te sluiten. Dan verlies je het leermoment en het leerproces uit het oog. Zo gaat ook de kwaliteit van het personeel achteruit.”

Oproep

“Leegloop van personeel zorgt dus voor minder medewerkers met meer werkdruk. De kwantiteit en kwaliteit van de zorg en begeleiding op de kinderopvang zal hieronder leiden. Dit kan weer zorgen voor late signalering van problemen bij kinderen. Het is dus enorm belangrijk dat er genoeg mensen met passie voor het vak en kennis van zaken blijven werken in de kinderopvang.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55